donderdag 9 mei 2019

Abdoel (NDP): 'Veel politici slechts geïnteresseerd in hoe zij het beste kunnen opvallen en politiek scoren'

'Al snel werd in kwestie SPSB duidelijk hoe weinig men leest en hoe bewust men het volk misleidt'


'De afgelopen dagen hebben wij de perikelen rond de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) gevolgd. Frappant genoeg hebben wij ontdekt, dat veel politici slechts geïnteresseerd zijn in hoe zij het beste kunnen opvallen en politiek scoren. Politiek bedrijven heeft volgens mij ook te maken met het dragen van de verantwoordelijkheid om zelf op onderzoek uit te gaan en informatie te verzamelen. Maar wanneer politici vragen beginnen te stellen of de regering een rekening mag hebben bij een algemene bank en direct daarna stellen dat zulks conform de Grondwet niet mag, dan wordt al snel duidelijk hoe weinig men leest en hoe bewust men het volk misleidt. 

Men zou verwachten dat bij het goed begrijpen van de kwestie SPSB, men zeker de Comptabiliteitswet zou doornemen. Echter wanneer de intentie is om onoprecht bezig te zijn zal men het gevoel proberen te wekken dat de regering onrechtmatig bezig is geweest. Artikel 7 en 17 van de Comptabiliteitswet geven duidelijk aan, dat alle ontvangsten en uitgaven gestort, alsook ten laste mogen worden gebracht van de staatskas of een door de minister van Financiën aangewezen financiële instelling waar de Staat rekening(en) heeft. In deze artikelen is zelfs opgenomen, dat de Staat rekeningen in het buitenland mag hebben. 

De Staat mag zowel middelen storten als onttrekken. De stortingen hebben veelal te maken met directe en indirecte belastingmiddelen. De trekkingen hebben te maken met verplichtingen, die vanwege deze rekeningen worden betaald. De uitbetalingen kunnen slechts plaatsvinden na betaalopdrachten vanuit de regering, die vervolgens door de bank (in deze de SPSB) uitgevoerd worden. 

In het artikel op Starnieuws, waarbij aangegeven wordt dat Jogi en Breeveld vragen stellen, wordt de indruk gewekt dat het openen van een rekening en het crediteren en debiteren uit deze rekening volkomen tegen de Comptabiliteitswet zou zijn. Dit is dus bezijden de waarheid.

SPSB en het verlenen/schrappen van leningen 
Een andere kwestie is het verlenen van leningen. Net als alle algemene banken heeft SPSB het recht om leningen te verstrekken aan iedereen die daartoe een aanvraag doet. Deze leningen kunnen vanzelfsprekend niet uit staatsrekeningen worden verleend. Dit is ook niet gebeurd. De leningen die SPSB heeft verleend, komen uit eigen middelen. Bij goedkeuring van een lening gaat de aanvraag een beoordelingsproces tegemoet. Uiteraard zijn er verschillende directieleden die goedkeuring moeten geven voor het verstrekken van een lening. Dat bij de beoordeling zowel prominenten van de coalitie als oppositie door de beoordeling zijn gekomen, geeft overigens aan dat er geen sprake is van bevoordeling, maar is een bevestiging van het gebruik van één en dezelfde beoordelingscriteria. De vraag die nu rijst is: 'Is het een daad van corruptie als de SPSB, de aanvraag van leningen, door zowel oppositie als coalitie, goedkeuring heeft gegeven?' Het antwoord is simpel: Nee, omdat beoordelen en goedkeuren/afwijzen van leningen tot de dagelijkse werkzaamheden behoort van een algemene bank. De eerstvolgende vraag is: 'Mag een bank leningen verstrekken zonder een onderpand?' Het prerogatief om een lening goed te keuren of af te keuren ligt bij de bank. De eisen die gesteld worden, hebben meestal te maken met de risico’s die zo een lening draagt. De bank moet hierbij ervoor zorgen dat de solvabiliteit en liquiditeit van de bank niet in gevaar zijn. De Raad van Toezicht van een bank houdt toezicht op de bedrijfsvoering en bedrijfsprocessen van de bank. Dit wordt vervolgens nogmaals getoetst door de Centrale Bank van Suriname (CBvS).

De volgende vraag: 'Mogen leningen geschrapt worden en kan dit een daad van corruptie zijn?' Elke bank heeft het recht om dubieuze leningen te schrappen van haar boekhouding. Het schrappen van leningen nadat de schuldenaar voor een tijdje rood heeft gestaan, geeft ook niet direct aan dat die leningen zijn kwijtgescholden. Het kan ook zo zijn dat die leningen in een keer zijn uitbetaald. Dit laatste heb je veel bij bedrijven die soms nog middelen moeten ontvangen van de Regering, maanden rood staan en bij ontvangst hun leningen direct aanzuiveren. Dit is een normaal proces. De aanzuivering van leningen, nadat de schuldenaren een paar maanden rood hebben gestaan, is dus ook geen bewijs van corruptie. 

Aandachtspunten
Ter verbetering van de bedrijfsprocessen heeft SPSB geïnvesteerd in het ontwikkelen van een interne klokkenluidersregeling, een Riskmanagementafdeling en een Compliance afdeling. Waarom zou men na deze verbeteringen van bedrijfsprocessen alsnog ertoe over gaan om doelbewust corruptie te plegen, die via deze processen aan het licht zouden komen? Dat is een vraag ter overdenking. Een andere vraag is: Tegen wie er überhaupt een klacht voor corruptie is ingediend bij de PG (procureur-generaal)? De directie? De schuldenaren? Of de regering? 

Wat we wel weten is dat de minister van Financiën een onderzoek heeft ingesteld naar de bedrijfsprocedures bij de SPSB. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de CLAD (Centrale Landsaccountantsdienst) en Accountantskantoor Lutchman. 
In de media zijn diverse berichten verschenen waarin de vakbond en leden van de oppositie hun bezorgdheid uiten over de objectiviteit van het onderzoek. Los van de gevaarlijke tendens om de integriteit van instituten openlijk en ongefundeerd in twijfel te trekken, is de bezorgdheid ongegrond. Vanuit het onderzoeksteam zijn er zekerheden ingebouwd, om de integriteit van het feitenonderzoek te waarborgen. Zo is de directeur van de SPSB niet betrokken bij de opzet van het onderzoek. Hij is namelijk een van de actoren die onderzocht zal worden. Daarnaast heeft het onderzoeksteam volledige en rechtstreekse toegang geëist tot alle medewerkers, relevante documenten, databestanden van de bank, alsook de Raad van Toezicht. De uitkomsten van dit onderzoek zullen aan de minister van Financiën en de Raad van Toezicht en de CBvS worden voorgelegd. Het is in het belang van de totale samenleving om de resultaten van dit onderzoek af te wachten en hiermee geen politiek te bedrijven.

Drs. Amzad Abdoel 
Lid van De Nationale Assemblee'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten