donderdag 9 mei 2019

Schutter opent vuur op bruisende centrale plein Mexicaanse stad Cuernavaca: twee doden en twee gewonden

(Bron foto: Twitter)
Dodelijke slachtoffers zijn de twee vakbondsleiders Jezus Garcia en Roberto Castrejon Calderon


Een schutter opende woensdag 8 mei 2019 het vuur op het bruisende centrale plein van de Mexicaanse stad Cuernavaca, waarbij twee vakbondsleiders om het leven kwamen en twee andere mensen gewond raakten, aldus autoriteiten en familieleden. 

Het centrale plein in Cuernavaca, de hoofdstad van de centrale staat Morelos, was vol met mensen die hun zaken buiten het hoofdkwartier van de deelstaatregering deden, toen een jonge man meerdere geweerschoten in een menigte vuurde. 'We waren er net als elke andere ochtend, toen ten minste vijf geweerschoten klonken', zegt AFP-correspondent David Monroy.

Uit Mexicaanse tv-opnames blijkt, dat de veronderstelde schutter na de aanslag het plein was ontvlucht, terwijl agenten achtervolgden. Hij werd uiteindelijk gevangen genomen en gearresteerd. De autoriteiten hebben hem nog niet geïdentificeerd.



Twee leiders van de Confederacion De Trabajadores (CTM), Mexico's grootste vakbondsconfederatie, werden gedood tijdens de aanval. Zakenman en lokale CTM-leider Jezus Garcia, die zwaar gewond was, stierf op weg naar het ziekenhuis, aldus berichten de media.


Roberto Castrejon Calderon, een secretaris van het CTM en de zoon van de adjunct-secretaris-generaal van de vakbond voor Morelos, werd ook gedood, zei zijn vader, Roberto Castrejon Campos. De zoon van Castrejon Calderon was vorig jaar april vermoord.

Het CTM is betrokken geweest bij een bitter geschil met een rivaliserende vakbond, de 'New Labour Group' (NGS), over ruimten voor straatverkopers op het plein.



Vlak voor de aanval had de deelstaatregering een ontmoeting met NGS gehad over het herzien van regelgeving voor straatverkopers. Garcia leidde een gelijktijdig straatprotest tegen de bijeenkomst. Castrejon Campos zei in een video-bericht online, dat hij dacht dat NGS zijn zoon liet doden.



Een van de gewondem is een nieuws cameraman, Rene Perez.

Mexicaanse vakbonden worden geplaagd door corruptie en een geschiedenis van back-room deals met werkgevers en autoriteiten. Het land is de afgelopen jaren getroffen door een golf van geweldmisdrijven, die vaak verband houdt met drugshandel.

Sinds de regering het leger heeft ingezet om de krachtige drugskartels van het land in 2006 te bestrijden, zijn meer dan 250.000 mensen vermoord, waaronder een record van 33.518 vorig jaar.


(Suriname Mirror/AFP/El Pais/BBC Mundo/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten