woensdag 8 mei 2019

Jogi (VHP): 'SPSB-directeur op non-actief stellen tijdens onderzoek naar mogelijke misstanden'

'Waarom stelt Financiën onderzoek in, terwijl CBvS stelt dat er niks aan de hand is?'


Het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi vindt dat een onderzoek dat minister van Financiën Gillmore Hoefdraad laat instellen bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB) pas kans van slagen heeft als directeur Ginmardo Kromosoeto op non-actief wordt gesteld. Het resultaat moet ook niet aan de directie worden gepresenteerd, want die is onderdeel van het onderzoek.

Jogi zegt vandaag, woensdag 8 mei 2019, op Starnieuws, dat er een onafhankelijk onderzoek moet worden gesteld door de procureur-generaal. Het gaat om een strafrechtelijk onderzoek. 'Het is vreemd dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) stelt dat de SPSB in conformiteit van de toezichteisen opereert. De bank is onderworpen aan de werking van de Wet Toezicht Kredietwezen 2011. Waarom stelt Financiën een onderzoek in, terwijl de Centrale Bank de toezichthouder is en stelt dat er niks aan de hand is?', vraagt het Assembleelid zich af.

De Centrale Landsaccountantsdienst, (CLAD) en het accountantskantoor Luchman zullen een onderzoek instellen naar de bedrijfsprocedures bij SPSB, heeft Hoefdraad meegedeeld. Jogi merkt op dat er veel verwevenheid is. De CLAD valt onder de minister, die de SPSB als huisbankier gebruikt.

Hij heeft samen met collega Carl Breeveld (DOE) vragen gesteld over werkrekeningen die het ministerie van Financiën heeft geopend bij de SPSB. Er vinden trekkingen plaats van de rekening die in de miljoenen lopen. Jogi stelt, dat governor Robert van Trikt mogelijk ook belemmerd wordt in zijn optreden, omdat zijn bedrijf eerder ook een groot bedrag heeft geleend bij SPSB. Deze lening wordt nog steeds afgelost.

Jogi zegt, dat niet alleen C-47 beschikt over documenten waaruit blijkt dat mensen voor miljoenen rood staan bij de SPSB. Verder zijn er leningen verstrekt waar veel vraagtekens geplaatst kunnen worden. Volgens Jogi gaat het hier om grootschalige corruptiepraktijken. Deze zaak dient grondig te worden onderzocht, waarbij forensische recherche aan te pas moet komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten