woensdag 8 mei 2019

Jogi (VHP) hekelt besluiteloosheid Bouterse inzake ministersposten RGB en LVV

'Misschien overweegt hij nog meer ministers te ontslaan'


Precies drie weken nadat minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) ontslag heeft ingediend en gekregen, is het departement nog stuurloos. VHP-parlementariër Mahinder Jogi denkt dat president Desi Bouterse in een moeilijke positie zit. 'Dit geeft een stukje besluiteloosheid aan. De president zit in een situatie waarbij hij niet meer weet wat hij moet doen, aangezien er veel kritiek is op het beleid', vindt het oppositielid, zo schrijft de Ware Tijd woensdag 8 mei 2019.

Jogi is één van de parlementariërs die misstanden rond de toenmalige bewindsvrouwe heeft aangekaart in de De Nationale Assemblee. Jogi stelt dat ook het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) stuurloos genoemd mag worden. 'Ik heb begrepen dat de minister (Lekhram Soerdjan) niet aan het werk komt en geen stukken tekent, hoewel de president hem heeft gevraagd zijn ontslagbrief aan te houden.' Jogi heeft de indruk dat het staatshoofd een 'afwachtende' houding aanneemt.

'Misschien overweegt hij nog meer ministers te ontslaan, omdat hij waarschijnlijk verwacht dat er nog meer verrassingen aan zitten te komen.' De kwestie Surinaamse Postspaarbank (SPSB) bijvoorbeeld mag niet licht worden opgevat, stelt de volksvertegenwoordiger. 'Ik vind dat de minister van Financiën heel veel verantwoording zou moeten afleggen en niet vrijuit zou mogen gaan.'

Jogi heeft samen met collega-parlementariër Carl Breeveld schriftelijk vragen gesteld aan de president over werkrekeningen die het ministerie van Financiën heeft geopend bij de SPSB, aangezien alleen de Centrale Bank volgens de wet kassier is van de Staat. 'Wij gaan de druk opvoeren in deze kwestie', waarschuwt hij.

De parlementariër vindt overigens niet dat het ministerie van RGB opgedoekt moet worden, zoals sommigen willen. De regels rondom de gronduitgifte zijn 'min of meer duidelijk' en als die gevolgd worden, zouden er geen problemen moeten ontstaan. 'Maar, als een minister vanuit een bureau grondbeleid wilt maken en geen procedures wil volgen, dan zul je problemen krijgen, ja.' Het hangt volgens hem ook af van de inborst van de persoon die de functie bekleedt. 'Het gaat erom hoeveel verantwoordelijkheidsbesef je als minister hebt.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten