dinsdag 7 mei 2019

Suriname neemt deel aan Bossenforum van de Verenigde Naties (UNFF) in New York

Suriname tracht een lans te breken voor bosrijke landen

Uitbreiding van beschikbare middelen in klimaatfondsen belangrijk agendapunt


Suriname krijgt een nadrukkelijke rol bij het oplossen van het vraagstuk van mondiale klimaatverandering, zo schrijft alyhans de Ware Tijd dinsdag 7 mei 2019. Als initiatiefnemer van het platform van bosrijke HFLD-landen (High Forest Low Deforestation), neemt Suriname deze week deel aan het Bossenforum van de Verenigde Naties (UNFF, UN Forum on Forests) in New York. Het land zal v

HFLD-landen zijn landen met een hoge bosbedekking en een lage ontbossing. Deze landen zijn in het verleden wel erkend voor hun bosrijke status, maar hebben officieel nimmer een plek gekregen in het wereldvraagstuk rond klimaatverandering, zoals nu wel het geval is. Het gaat om de veertiende UNFF-vergadering die duurt tot en met 11 mei.

Maandagmiddag was de eerste bijeenkomst voor HFLD-landen georganiseerd door Suriname. De delegatie in New York bestaat uit nationaal milieucoördinator en ambassadeur Winston Lackin, waarnemend directeur van het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS), de directeur Onderzoek en ontwikkeling van Stichting Bosbeheer en Bostoezicht René Somopawiro en drie technische medewerkers.

Ter informatie: 



Lackin zegt, dat de waarde van het bos zal worden geaccentueerd. Ook zal onder meer de rol die het bos heeft bij het tegengaan van klimaatverandering en de effecten daarvan worden toegelicht. Maar, ook het belang van bossen voor werkgelegenheid, het beschermen van de globale watervoorraden voor de natuur komt aan de orde.

HFLD-landen willen technische assistentie om hun bossen duurzaam te ontwikkelen en tegelijkertijd ter beschikking te stellen voor de wereld. Suriname is in de persoon van Kitty Sweeb gekozen als bestuurslid van de UNFF. Zij zal Suriname vertegenwoordigen bij de organisatie van de vijftiende UNFF-conferentie. Dan zullen de coördinatie en de afspraken besproken worden voor financiële assistentie aan landen die daarvoor in aanmerking moeten komen. Suriname zal deze week een lans breken voor bosrijke landen. Er zal met wetenschappelijke data worden getracht om uitbreiding van beschikbare middelen in klimaatfondsen af te dwingen.

Eerder dit jaar waren de HFLD-landen bijeen in Paramaribo, evenals VN-organisaties zoals de UNDP, klimaatinstituten en -fondsen. Tijdens deze conferentie hebben HFLD-landen de 'Verklaring van Paramaribo' uitgegeven. Daarin eisen zij voornamelijk een duidelijke positie op binnen het klimaatvraagstuk. Ook de noodzaak voor financiële en technische assistentie vanuit de industriële wereld wordt benadrukt.

Suriname,  dat nog steeds bekend staat als hét land met de hoogste bosbedekkingsgraad (93%), is door deze conferentie gekozen als voorhoedeloper voor de HFLD-landen. Lackin zegt, dat de verklaring en de standpunten daarin goed en strategisch overgebracht en benaderd zullen worden op de UNFF-bijeenkomst.

De verklaring van Paramaribo en het HFLD-initiatief worden woensdag gepresenteerd, terwijl donderdag, na paneldiscussies over wetenschappelijke aspecten, gesproken zal worden met financiële instanties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten