woensdag 8 mei 2019

Eerste nearshore proefboring voor kust door Staatsolie domper: geen oliereservoir

(Bron foto: Staatsolie)
De kans om winbare olievoorraden te vinden ligt tussen de 10 en 27 procent...

Suriname kan zich nog niet meten aan succes Guyana


De eerste nearshore proefboring voor de kust door Staatsolie is afgerond, zonder dat er winbare aardoliereserve is aangetoond. De booractiviteiten worden nu verplaatst naar de tweede boorlocatie. 'Deze put is afgerond. Er zijn sporen van olie gevonden, maar geen reservoir', zegt Staatsolie-directeur Rudolf Elias vandaag, woensdag 8 mei 2019, in de Ware Tijd. Hij voegt eraan toe dat er gebruikelijke 'kinderziektes' waren bij de booractiviteiten. 

Bij Marai, de eerste put, boorde het boorplatform West Castor tot een diepte van ruim 1 kilometer in de zeebodem. De Marai-boorput ligt ongeveer twintig kilometer uit de kust, voor Saramacca. De meeste putten liggen in waterdiepten van tussen de zeven en dertig meter. Marai is met negentien meter een van de ondiepere putten. Bij de tweede boorput zal tot een diepte van twee kilometer in de zeebodem geboord worden. 'Die is een diepe en is meer in de richting van Guyana', zegt de directeur.

  
'Wij staan aan het begin van een mooi jaar', zei Elias begin april, toen een aanvang werd gemaakt met het nearshore boorprogramma. Medio dit jaar voert het Amerikaanse Apache in het diepzeegebied ook een proefboring uit. In de eerste helft van volgend jaar volgen Kosmos en Tullow Oil, ook in diepzee. Staatsolie boort nearshore, dichter op de kust. In totaal zullen van oost naar west negen boorputten worden aangelegd. De hele operatie zal het bedrijf circa 100 miljoen Amerikaanse dollar kosten.

Elias zei eerder, dat bij elke boorput minimaal zestig miljoen vaten winbare oliereserves aangetoond dienen te worden voordat het besluit genomen zal worden om die in productie te brengen. Afhankelijk van de locatie van een succesvolle exploratieput zal worden besloten of in de directe omgeving nog meer proefboringen zullen worden uitgevoerd. Na elke succesvolle vondst zal seismisch onderzoek worden gedaan in de omgeving voordat een definitief besluit wordt genomen.

De kans om winbare olievoorraden te vinden ligt tussen de 10 en 27 procent. Indien er commercieel winbare reserves worden gevonden zal het tussen de drie en vijf jaar duren voordat de olie naar boven gehaald zal worden.

Het Guyana-Suriname bekken wordt door toonaangevende geologische instituten in de wereld gerekend tot de meest potentiële gebieden waar gigantische aardolie- en gasreserves zouden voorkomen. De United States Geological Survey rangschikt het Guyana-Suriname bekken als tweede grootste niet-geëxploreerd gebied in de wereld en potentieel twaalfde grootste oliereservoir ter wereld. Geschat wordt dat in het zeegebied voor de Guyana's minstens 15,2 miljard vaten aardolie liggen. In Guyana heeft het Amerikaanse Exxon Mobil al meer dan vijf miljard vaten opgespoord. De eerste olie wordt in 2020 naar boven gehaald.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten