vrijdag 8 maart 2019

Minister Soerdjan: 'Zes hek-trawlers uit China zijn nu illegaal in Surinaamse wateren'

Autoriteiten gaan stappen ondernemen om de schepen te verwijderen

- Karta-Bink (PL): 'Heeft ons Kustwacht geen benzine, wie controleert wie op onze wateren?'
- NDP-parlementariër Rajiv Ramsahai: 'Nog drie Chinese trawlers zijn op weg naar Suriname'


Er lijkt een einde te komen aan de paar maanden durende soap rond de zes hek-trawlers uit China die zich sinds november in Surinaamse wateren bevinden. ROS National Fisheries NV is formeel te kennen gegeven dat de vaartuigen niet voldoen aan de Surinaamse wetgeving. Op 1 maart is bekendgemaakt dat alle toestemmingen uitgegeven tot en met december 2018 vervallen zijn verklaard. Dit heeft minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij gisteren geantwoord op vragen tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee, aldus Starnieuws en Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 8 maart 2019.

Soerdjan deelde mee dat hij ervan uitgaat dat de trawlers nu illegaal zijn in Surinaamse wateren. Hij zal nagaan met de bevoegde autoriteiten welke stappen gezet moeten worden om de schepen te verwijderen uit de Surinaamse wateren.

De bewindsman legde uit, dat de fabrieksschepen niet al die tijd illegaal hier zijn. Zij hadden toestemming om het land binnen te varen voor inspectie. De boten zijn geïnspecteerd.

Op 3 januari heeft het bedrijf een schrijven ontvangen dat de boten niet voldoen aan de voorwaarden die gesteld worden aan vistrawlers. De advocaten van ROS National Fisheries hebben een schrijven gericht aan het ministerie om ontvangen te worden.

'Ik heb het bedrijf via de vertegenwoordigers en hun advocaten ontvangen. Ik heb hen voorgehouden wat de regelgeving zegt. Zij hebben hun interpretatie gegeven en zij zouden nog natrekken wat de vervolgstappen zullen zijn. Wat mij betreft en wat het ministerie betreft, is het overduidelijk dat de vistrawlers niet voldoen aan de voorwaarden zoals die gesteld zijn in de beschikking', deelde Soerdjan mee.

Pertjajah Luhur-parlementariër Ingrid Karta-Bink vindt het verfoeilijk van de regering, dat de trawlers ondertussen al vijf maanden op Surinaamse wateren zijn, terwijl autoriteiten geen beweging maken om op te treden. 'Heeft ons Kustwacht geen benzine? Wie controleert wie op onze wateren?', stelde zij. De politica hoopt niet dat de regering wederom het spelletje speelt, zoals bij de illegale scalians die zogenaamd eerst verdreven waren van het stuwmeer, maar later weer rustig daar zijn geaccommodeerd. 'Alstublieft regering, efu deng trawler illegaal ini unu kondre, wegwezen!', aldus Bink.

Ook NDP-parlementariër Rajiv Ramsahai vindt dat de regering erop moet toezien dat deze schepen zo snel als mogelijk uit Surinaamse wateren worden verdreven. Daarnaast onthulde hij over informatie te beschikken, dat nog drie trawlers op weg zijn naar Suriname. 'Het zorgt ook voor belemmering van visserijactiviteiten in dat gebied. Momenteel is het onstuimig op zee, dus de vissers willen niet ver gaan om te vissen. Maar, de schepen belemmeren hen', aldus de politicus, die  belangen heeft in de visserijsector.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten