vrijdag 8 maart 2019

Colombiaanse regering vraagt Constitutionele Hof ​​verbod op glyfosaat-verstuiving op te heffen om illegale cocateelt te bestrijden

(Bron foto: verdadabierta.com)
'Tussen 2013 en 1 augustus 2018 kende het land snelste groei in zijn geschiedenis van illegale teelt'


De Colombiaanse regering heeft het Constitutionele Hof van het land gevraagd om een ​​verbod op glyfosaat-verstuiving op te heffen om illegale cocateelt te bestrijden, maar staat vrijwel alleen. De praktijk werd in 2015 verboden, nadat onderzoek door de Wereldgezondheidsorganisatie en het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek concludeerde, dat het waarschijnlijk kanker bij de mens veroorzaakt. 

Glyfosaat is een van de actieve ingrediënten in de controversiële pesticide 'Roundup' en is onderwerp van debat in het Constitutionele Hof, dat ambtenaren en deskundigen opriep om te getuigen over het gebruik van de chemische stof geproduceerd door het Amerikaanse agrochemische bedrijf Monsanto.

President Ivan Duque, samen met andere toppolitici zoals de hoofdaanklager, riep op tot vernieuwing van het sproeien vanuit de lucht, ondanks tegenstand van wetenschappers en burgers, en hun onvermogen om door de rechtbank gestelde kritische vragen te beantwoorden. 'Tussen 2013 en 1 augustus 2018 kende het land de snelste groei in zijn geschiedenis van illegale teelt, het is bijna vervijfvoudigd', zei Duque.



In 2017 bereikte Colombia 209.000 hectare aan cocaboerderijen en produceerde meer cocaïne dan ooit, volgens de Verenigde Naties. Duque beschreef de toename van de cocateelt als een bedreiging voor de nationale veiligheid en voerde aan, dat het stoppen met besproeiing een van de belangrijkste redenen was waarom de cocateelt toenam.

Hij wees ook op de milieuschade veroorzaakt door cocaïneproductie en de correlatie tussen de gebieden met gerichte moorden op sociale leiders en de heropleving van de cocateelt. Terwijl de effectiviteit van de besproeiing in het terugdringen van de cocateelt diepgaand is besproken, heeft het onwrikbare steun en financiering ontvangen van de Verenigde Staten.


Voormalig president Juan Manuel Santos, een uitstekende criticus van een harde aanpak, sprak zich uit tegen het programma. 'Het is niet mogelijk om een ​​verband te leggen tussen sproeien en productie. De grootste vijand van spuiten is herbeplanting. De boeren hebben eenvoudigweg geen alternatief dan te herplanten.' De bewering van Santos wordt gesteund door de Verenigde Naties die heeft vastgesteld dat 80% van de besproeide gewassen opnieuw is beplant.

De overheid heeft vaak niet voldaan aan de verplichtingen uit hoofde van een vrijwillig programma voor gewasvervanging, dat wordt ondersteund door de internationale organisatie, maar dat wordt tegengewerkt door de VS. Er is voldoende documentatie over de negatieve effecten die glyfosaat heeft gehad op landelijke gemeenschappen, zelfs degenen die geen coca verbouwen.

Naast een hoeveelheid onderzoek dat glyfosaat aan kanker koppelde, raakten besproeiingsvliegtuigjes in Colombia vaak per ongeluk akkers met legale gewassen, waardoor boeren hun inkomstenbron verloren.

Minister van Volksgezondheid Juan Pablo Uribe was dubbelzinnig over glyfosaat, met het argument dat wetenschappers nog geen consensus hebben bereikt over de mogelijke negatieve effecten van de chemische stof. Vertegenwoordigers uit de getroffen regio's kwamen tijdens de hoorzitting uit voor beroking.

Camilo Romero, een leider uit de lang verwaarloosde provincie Nariño in het zuidwesten, was tegen het voorstel. Volgens Romero kwam de regering niet met een robuust en holistisch plan, ze zouden 3,8 miljoen liter in Narino alleen moeten dumpen - 'Daar zijn we niet mee akkoord.'

Victor Luna, gemeenschapsvertegenwoordiger van Novita in Choco, een ander gebied met een hoge concentratie coca en een lange geschiedenis van verwaarlozing, veroordeelde de ernstige gezondheidseffecten van glyfosaatblootstelling en het gebrek aan sociale steun voor plattelandsgebieden die afhankelijk zijn van het illegale gewas.

'Wij zijn geen criminelen, het is ons erfgoed. Corruptie doet meer schade aan het land. In Novita hebben we geen gezondheid, het ziekenhuis beschikt niet over voldoende middelen om een ​​noodsituatie te behandelen. We zijn een vergeten regio.'

(Suriname Mirror/Colombia Reports/bbc.com/mundo/WRadio/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten