vrijdag 8 maart 2019

Assemblee unaniem akkoord met vriendschaps- en samenwerkingsovereenkomst Suriname en Servië

Santokhi (VHP): 'Regering moet eerst haar zaken thuis regelen met buurlanden alvorens samenwerking met land ver weg aan te gaan'


De vriendschaps- en samenwerkingsovereenkomst tussen Suriname en Servië is door De Nationale Assemblee gisteren aangenomen met 30 algemene stemmen. Commissievoorzitter André Misiekaba (NDP) benadrukte, dat het gaat om een overeenkomst waarin het institutionele kader is aangegeven voor samenwerkingsgebieden. Hij voegde daaraan toe, dat zaken gedetailleerder zullen worden geregeld. 

Suriname en Servië hebben al geruime tijd vriendschappelijke banden met elkaar, zei Misiekaba. 'Suriname is in termen van populatie, economie, industrie en bewapening een kleine speler in de wereld. Aan de andere kant zijn wij een grote speler op het gebied van natuurlijke hulpbronnen. Onze enorme bosbedekking met een rijke biodiversiteit, onze zoetwaterbronnen, onze diversiteit aan culturen als een uniek toeristisch schouwspel', sprak Misiekaba.


Hij benadrukte daarbij de grootte van het Surinaamse maritiem grondgebied dat groter is dan het land. 'Dit is een enorme potentie in economische zin geloof ik daarom dat onze toekomst voor een belangrijk deel op zee ligt. The future lies in blue economy.'

Commissielid Chandrikapersad Santokhi (VHP) plaatste kanttekeningen bij de overeenkomst. Hij vindt dat de regering eerst haar zaken in eigen huis moet regelen met de buurlanden alvorens een samenwerking aan te gaan met land dat ver weg is.

Ook zei Santokhi, dat deze overeenkomst eerst behandeld moest zijn om daarna allerlei vormen van samenwerkingen aan te gaan met Servië. Hij verwees daarbij naar de eerdere overeenkomst met een Servisch bedrijf om de nieuwe identiteitskaarten te maken, waar naar zijn mening heel wat onduidelijkheden in zijn. 'Het legt een smet op de samenwerking die je wil aangaan, omdat de dingen niet goed zijn aangepakt. Het is een omgekeerde werkwijze. Beide landen moeten voordelen hebben aan de samenwerking, we moeten van tevoren die sectoren en gebieden zichtbaar maken. Ze moeten waarneembaar zijn. Daar gaat deze overeenkomst de mist in', zei Santokhi.

Zijn fractie heeft ondanks zijn kanttekeningen vóór de wet gestemd, wel met deze kritische opmerkingen.

De huidige realiteit in de wereld noopt volgens minister van Buitenlandse Zaken Yildiz Pollack-Beighle Suriname om zoveel mogelijk vriendschapsrelaties aan te gaan. Zij merkt op dat het land aan het bewegen is in een ‘global village’, waar afstanden geen rol meer spelen.

'De economische samenwerking met Servië moet de handel, toerisme, buitenlandse investeringen, landbouw, bosbouw, watermanagement bevorderen', aldus de minister. Ook op het gebied van sport en jeugd, naast de gebieden van nationale veiligheid en gezondheidszorg, zal de samenwerking met Servië tot uiting komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten