vrijdag 8 maart 2019

Huiszoeking in aartsbisdom in Costa Rica

Onderzoek naar seksueel misbruik van minderjarigen door twee priesters van het aartsbisdom


De Costa Ricaanse politie is binnengevallen de kantoren van het aartsbisdom San José in het raam van een onderzoek naar seksueel misbruik. De Costa Ricaanse politie heeft donderdagmorgen 7 maart 2019 een huiszoeking gehouden in de kantoren van het aartsbisdom en de kerkelijke rechtbank van San José de Costa Rica. Dat gebeurde op bevel van een onderzoeksrechter in het raam van een onderzoek naar seksueel misbruik van minderjarigen door twee priesters van het aartsbisdom. Bij de inval werden computers en dossiers in beslag genomen. 

Volgens Costa Ricaanse media stormde de politie op hetzelfde moment ook met veel machtsvertoon de kathedraal van San José binnen terwijl daar een eucharistieviering plaatsvond.

Een van de verdachte geestelijken, Mauricio Víquez Lizanon, is intussen uit het priesterambt gezet. Hij zou minstens negen minderjarigen seksueel misbruikt hebben en is voortvluchtig. Tegen de 54-jarige man is ondertussen ook een internationaal aanhoudingsmandaat uitgevaardigd.

De andere priester, Manuel Antonio Guevara, wordt beschuldigd van het misbruik van een minderjarige. Hij mag in afwachting van de afronding van het onderzoek geen priestertaken meer uitoefenen.

Het aartsbisdom San José de Costa Rica verleent zijn volle medewerking aan het gerecht. Het zegt dat het in de laatste 10 jaar slechts 19 klachten in verband met seksueel misbruik door priesters heeft ontvangen.

(Suriname Mirror/Costa Rica News/Kerknet/notimerica.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten