donderdag 17 januari 2019

Rijstbedrijf Navish van Oemrawsingh kocht 100.000 balen padie per seizoen

Dood van rijstondernemer zorgt voor onzekerheid onder padieboeren over afzet padie


De dood van padie-opkoper Nitender Oemrawsingh - die verdachte was in de mega cocaïne-zaak - zal zeker spin-off effecten hebben voor de padieboeren, aldus het Dagblad Suriname donderdag 17 januari 2019. 

Al jaren waren de rijstboeren verzekerd van afzet van zeker 75.000 tot 100.000 baal padie per seizoen. Deze grote hoeveelheid padie kocht de opkoper Oemrawsingh op, die opereerde onder de noemer van zijn rijstbedrijf Navish.

Maar, of hij gunstige prijzen betaalde aan de rijstboer, wordt niet bevestigd. Integendeel wordt hij in het rijtje geplaatst van de gemiddelde padie-opkoper, die bekend staat om zijn wanbetaling en als de man die een lage padieprijs neertelde. Deze informatie verkreeg Dagblad Suriname van ingewijden binnen de rijstsector.

De kleine rijstboeren zijn bezorgd dat indien rijstbedrijf Navish zijn deuren sluit, de grote hoeveelheid padie van 75.000 tot 100. 000 baal per seizoen op de tocht zal komen te staan. Nu al wordt gevreesd voor een overschot aan padie.

Het verbouwen van padie verloopt stroef vanwege de hoge onkosten aan inputs en een schaarste aan irrigatiewater. Volgens de kleine rijstboeren zijn zij nooit verzekerd van goede afzet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten