donderdag 17 januari 2019

OM Peru: 'Verkiezingscampagnes Humala gefinancierd door Venezuela en Odebrecht'

Officier van Justitie heeft 'sluitend bewijs' dat de ex-president verbindt met witwassen


Voormalig president van Peru Ollanta Humala en zijn vrouw, Nadine Heredia, kunnen tot 20 jaar gevangenisstraf worden veroordeeld wegens witwassen, dit, nadat de Peruaanse regering heeft beweerd dat zowel de Venezolaanse regering als de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht hun twee campagnes financierden.

Officier van Justitie Germán Juárez Atoche heeft bevestigd, dat hij in het geval van Humala en zijn vrouw geen verder onderzoek meer zal verrichten, omdat hij meent dat hij over voldoende bewijsmateriaal tegen hen beschikt om hen voor misdaden te vervolgen. Na het onderzoek vond de Officier van Justitie 'sluitend bewijs' dat de ex-president verbindt met witwassen van geld. 'We kwamen tot de conclusie dat de regering van Venezuela en de onderneming Odebrecht de twee campagnes van Ollanta Humala financierden', zei hij.

Atoche legde uit dat, in de presidentiële campagne van 2006, waarin Humala verloor van Alan García, 'hij geld ontving van de Venezolaanse overheid', terwijl in de campagne van 2010 het geld kwam van de bouwbedrijven van Odebrecht en OAS.

'In het geval van Odebrecht betaalde het $ 3 miljoen, zoals Barata (Braziliaanse zakenman en belangrijke Odebrecht figuur Jorge Barata) zei, terwijl de OAS ongeveer $ 500.000 betaalde via de Braziliaanse publicist Valdemir Garreta', zei Atoche. Zijn strafrechtelijke aanklachten zijn gebaseerd op 'veel elementen van overtuiging', zoals uitspraken van Odebrecht en Jorge Barata.


Chávez droeg meer ongeveer $ 3,6 miljoen bij en deze bijdrage werd nooit geïnd.

In juni 2016 onthulde Atoche, dat hij in het bezit is van een brief van de voormalige president van Venezuela, Hugo Chávez Frías, waar er discussie is over bijdragen aan de Humala-campagne in 2006 voor bedragen van $ 600.000 en een andere voor $ 2 miljoen.

Voor het kantoor van Juarez zijn de meer dan $ 1.515.151 die Ilan Heredia (broer van Nadine Heredia en verantwoordelijk voor de financiën van het nationalisme) op de rekeningen van de partij heeft gestort niet gerechtvaardigd.

(Suriname Mirror/PanAPost/La Republica/Twitter/La Ley)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten