donderdag 17 januari 2019

BOG krijgt permanente post in inheems Wajana-dorp Apetina

Samen met Medische Zending gaat BOG hygiëne dorpelingen efficiënter aanpakken


Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) is van plan zich rond juni permanent te vestigen in het inheemse dorp Apetina in district Sipaliwini. De bedoeling is om samen met de Medische Zending (MZ), die er al gestationeerd is, de hygiëne van de dorpelingen en inwoners in de omgeving efficiënter aan te pakken. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, donderdag 17 januari 2019.

'Het pendelen van BOG-medewerkers tussen Paramaribo en overige delen van het land is goed, maar een permanente post hebben is beter', zegt minister Antoine Elias van Volksgezondheid. Hij was in Apetina op werkbezoek na berichten in de media over mogelijke ernstige gezondheidsproblemen in het dorp.

Vier bewoners van Apetina, onder wie drie vrouwen, zijn geselecteerd om op het BOG-hoofdkantoor in Paramaribo stage te lopen. 'Zij zullen vier weken getraind worden om voorlichting te geven aan de lokale bevolking en het informeren van het hoofdkantoor over de ontwikkelingen rond de gezond­heidszorg', aldus de bewindsman.

De aanpak van het BOG moet het uitbreken van infectieziekten beperken. 'Er moet een cultuuromslag komen zodat de bewoners anders omgaan met de hygiëne rondom hun hutten en het dorp.'

De BOG-vestiging wordt ondergebracht in de oude krutu oso die zal worden gerenoveerd, zoveel mogelijk met materiaal uit het gebied. Elias toont zich tevreden met de aanpak van de Medische Zending en zal samen met de leiding de mogelijkheid bekijken om nog ten minsten één gezondheidszorgassistent aan het huidige bestand toe te voegen. Hij bracht ook een bezoek aan de MZ-poli in het dorp.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten