donderdag 17 januari 2019

Dagblad Suriname stelt regelmatig opvallende afwezigheid Bouterse door 'ziekte' in Assemblee aan de kaak

Opvallend dat staatshoofd zich voor derde keer ziek heeft gemeld bij start algemene politieke beschouwingen


De Nationale Assemblee (DNA) is vandaag, donderdag 17 januari 2019, normaal doorgegaan met de start van de algemene politieke beschouwingen (apb). De vergadering werd afgelopen dinsdag uitgesteld, omdat president Desi Bouterse zich niet goed voelde. Met een regeerperiode van 8 ½ jaar is het wel opvallend, aldus het Dagblad Suriname vandaag, dat het staatshoofd al voor de derde keer ziek heeft gemeld bij de start van algemene politieke beschouwingen. 

Daarnaast is het opvallend, dat de president ook ziek meldt wanneer hij antwoord moet geven op belangrijke vraagstukken en vaak er niet voor kiest om de beraadslagingen van belangrijke wetsproducten en vooral begrotingsbehandelingen bij te wonen in het parlement.

De eerste keer dat de president zich ziek meldde tijdens de apb was tijdens de regering Bouterse-I op 31 oktober 2013. Toen werd vicepresident Robert Ameerali gestuurd om het staatshoofd te vervangen, maar dit werd niet door het college geaccepteerd. Ameerali zei, toen gevraagd werd dat de president naar De Nationale Assemblee moest komen, om uitleg te geven over het ontslag van minister Adelien Wijnerman van Financiën, dat de president naar de tandarts moest. Pas later werd er ziek gemeld.

Het tweede geval was op 4 december 2015. Het staatshoofd kon wegens griep de vragen die gesteld waren in de eerste ronde van de apb, niet beantwoorden. De vergadering werd, nadat deze anderhalf uur later geopend werd dan gepland, verdaagd. De ziekte van de president duurde echter langer, waardoor ook de vergadering van 7 december 2015 moest worden uitgesteld.

Tijdens de regering Bouterse-II heeft de president zich ondertussen ook al twee keren ziek gemeld. Op 15 juni 2017 moest Bouterse antwoord geven op indringende vragen over onder andere de economische situatie, de onderhandelingen met Alcoa, de criminaliteit, volksgezondheid, het opzeggen van de samenwerking met het Internationaal Monetair Fonds, een crisisbeheersingsplan en de afbouw van subsidies. Door DNA-voorzitster Jennifer Geerlings-Simons werd toen medegedeeld, dat het waarschijnlijk om een griep gaat bij de president.

Ook kort na de verkiezingswinst in 2010 voor de megacombinatie meldde Bouterse, toen nog Assembleelid, ziek tijdens een marathonvergadering in het parlement. Bouterse was toen bezig met de formatie van zijn regering.

Het laatste geval dateert van afgelopen dinsdag bij de start van de apn over de begroting van het dienstjaar 2019. De steeds voorkomende afwezigheid van president Desi Bouterse en recent ook vicepresident Ashwin Adhin heeft de laatste periode vaakevoor opschudding gezorgd bij de start van een openbare vergadering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten