donderdag 17 januari 2019

Den Blauwvinger: Waarnemend korpschef Prade van Korps Politie Suriname is een 'kleine boy'

COLUMN: Onderzoek in mega cocaïne-zaak hangt als los zand aan elkaar

- Amateuristisch onprofessioneel optreden waarnemend korpschef leidt tot veel vragen en speculaties 
- Cocaïne 'grote boys' zijn de lachende derde, ondanks inbeslagname


Het is dinsdag 8 januari en Suriname toont weer eens een heuse 'narco-staat' te zijn en wereldwijd het nieuws te halen met dank aan cocaïne-criminelen. Een megavangst cocaïne in de haven van Paramaribo. In een zeecontainer wordt 'meer dan 2.300 kilo cocaïne' ontdekt tussen een lading rijst. Volgens een politiebron ging het om 83 zakken van 24 kilo, 1 zak van 23 kilo en 10 zakken van 35 kilo. In totaal dus een vangst van 2.365 kilo.

Het is het begin van een week vol tegenstrijdige berichten in de lokale media, amateuristisch optreden van waarnemend korpschef Roberto Prade van het Korps Politie Suriname – die zich als een kleine, angstige jongen verschuilt achter het Openbaar Ministerie en de 'grote boys' – , uiteenlopende hoeveelheden aangetroffen cocaïne in kilo's worden de ether in geslingerd, het horen van verdachten/kleine jongens, ze vervolgens meteen huiswaarts sturen en enkele dagen later alsnog aanhouden. Voor één verdachte te laat en vier anderen krijgen tijd om eventuele bewijslast te laten verdwijnen.

Stuntelige waarnemend korpschef Prade, die amper gezag en vertrouwen uitstraalt
Het politieonderzoek in deze mega drugszaak is verre van professioneel. Rommelig. Chaotisch. Geen structuur. En een – op z'n zachtst gezegd – stuntelige waarnemend korpschef Prade, die amper gezag en vertrouwen uitstraalt en geen verantwoordelijkheid neemt voor eigen falen, zo blijkt uit onderstaand overzicht.

*) Een arrestatieteam van de politie houdt dinsdag 8 januari een ondernemer uit Nickerie aan in verband met de enorme drugsvangst tussen een lading rijst eerder op de dag. Volgens Starnieuws gaat het om de 40-jarige Nitinder Oemrawsing van Nivash rijst. Starnieuws bericht, dat de lading rijst toebehoort aan rijstbedrijf Nivash.

*) Hoofdinspecteur Humphrey Naarden van de afdeling Voorlichting van het Korps Politie Suriname bevestigt donderdag 10 januari, dat er geen aanhoudingen zijn verricht. Eerder was gemeld, dat een rijstondernemer in Nickerie en een inklaarder in Paramaribo waren aangehouden. Hoe dat bericht in de wereld is gekomen is onduidelijk....

*) Starnieuws en de Ware Tijd berichten vrijdag 11 januari, dat het Arrestatie Team van het Korps Politie Suriname dinsdag in Nickerie de ondernemer Nitender Oemrawsingh als 'getuige' in de megadrugszaak van meer dan 2.300 kilo heeft gehoord. Hij is thuis bij hem in de Corantijnpolder opgehaald. Volgens Starnieuws èn de Ware Tijd is Oemrawsingh na verhoor heengezonden. Daarna is hij als verdachte aangemerkt en is intussen spoorloos. Vermoedelijk is hij het land uit. Hoewel door bronnen in Nickerie is bevestigd, dat Oemrawsingh opgehaald is door het Arrestatie Team, heeft de politie tot nu toe formeel ontkend dat er aanhoudingen zijn verricht.

*) Tijdens een persconferentie zaterdag 12 januari hebben waarnemend korpschef Roberto Prade van het Korps Politie Suriname en hoofden van diverse units summiere informatie gegeven over het onderzoek in de 2.300 kilo cocaïne-zaak. Tot 12 januari heeft de politie personen verhoord, maar niet aangehouden. Er zijn verdachten in beeld gebracht Van de acht containers die zijn gecontroleerd werd in één cocaïne aangetroffen. Het gaat om 94 zakken met een gewicht van 2.344,5 kilo.




Aangevoerd werd, dat niet de politie alleen bepaalt of iemand wordt aangehouden of vrijgelaten. Prade zei, dat steeds naar de politie wordt en dat niemand verhaal gaat halen bij het Openbaar Ministerie (OM).
Ook zei hij, dat het om georganiseerde misdaad gaat. Het is vaak moeilijk om 'de echte zware boys' te grijpen, aldus Prade.....

*) Advocaat Irwin Kanhai bevestigt vrijdagavond 11 januari, dat een van de broers Oemrawsingh gehoord is door de politie en weer is vrijgelaten. Volgens Kanhai is Nitender Oemrawsingh niet gevlucht, maar hij is wel geschrokken toen hij hoorde dat zijn naam in verband wordt gebracht met de megadrugsvangst dinsdag. Hij is volgens Kanhai onschuldig en zal zich binnenkort melden bij de politie. '
Een douanier is intussen als persoon gehoord door de politie. Hij is volgens Kanhai weer heengezonden.

*) ABOP-voorzitter en -fractieleider Ronnie Brunswijk vindt het absoluut niet kunnen, dat de korpsleiding stelt dat 'grote boys' achter de megadrugsvangst van afgelopen week zitten en daardoor het moeilijk is hen te grijpen. 'Wat is dat 'grote boys'. De politie moet haar werk doen zonder aanzien des persoons', stelt Brunswijk maandag 14 januari. 'Als er harde feiten door de politie boven water worden gebracht, zal het Openbaar Ministerie nooit zeggen dat de persoon niet aangehouden moet worden of vrijgelaten moet worden', voert de politicus aan. 'De politie moet haar werk doen zonder vrees. Wij zullen hierover vragen stellen in De Nationale Assemblee. De politie moet gewoon optreden en niet bang zijn voor zware boys. De politie moet zich niet verschuilen achter het Openbaar Ministerie.'

*) De politie heeft dinsdag 15 januari vier personen in verzekering gesteld.. Dit bevestigt waarnemend-korpschef Prade. Het gaat om twee inklaarders, een ambtenaar van de Douane en een truckchauffeur.
De douaneambtenaar zou de containers met rijst waarin de drugs zijn gevonden hebben geïnspecteerd en verzegeld.

*) De rijstondernemer Nitender Oemrawsingh is in Guyana (Berbice) doodgeschoten gevonden. Dit bevestigt zijn advocaat Irvin Kanhai dinsdag 15 januari. Hij is in zijn hoofd geschoten. Oemrawsingh is geliquideerd. Zijn lichaam is met een schotwond in zijn voorhoofd bij het strand in Berbice aangetroffen door de plaatselijke politie. Hij was formeel nog niet als verdachte aangemerkt.

*) Assembleelid Rachied Doekhie (NDP) betreurt het, dat zijn districtsgenoot en ondernemer Nitender Oemrawsingh is vermoord. Hij was een bekende persoonlijkheid in het rijstdistrict. Doekhie zegt dat het om een joviale persoon ging die een mooi bedrijf had opgezet. 'Hij is omgekomen zonder dat hij zijn naam heeft kunnen zuiveren. Als er anders gehandeld was in deze zaak, als hij was aangehouden, terecht of onterecht dan was dit niet gebeurd', zegt de politicus dinsdag 15 januari. Doekhie stelt, dat terwijl er een kat en muis spel werd gespeeld of hij aangehouden moest worden, de man nu is geliquideerd. 'Ik wil niet de politie of Justitie de blaam geven, maar nu hoor je, het moest het Openbaar Ministerie zijn en niet de politie en omgekeerd wordt gezegd dat de politie moest handelen. Je ziet het resultaat.'

*) Niet 2.344,5 kilo, maar iets meer dan 2.200 kilo is dinsdag 8 januari onderschept, zo meldt het Korps Politie Suriname woensdag 16 januari op zijn website. Politiewoordvoerder Humphrey Naarden zegt, dat hij het nettogewicht van de drugs van de Narcotica Brigade heeft doorgekregen.

*) Volgens de Ware Tijd van donderdag 17 januari zijn meer aanhoudingen verricht door het speciale onderzoeksteam van de politie. Er zouden vijf personen uit Nickerie zijn aangehouden en in verzekering gesteld, onder wie een medewerker van het ministerie van Handel en Industrie en één van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Dit is niet bevestigd door de politie...

Verdachte geliquideerd door onprofessionele werkwijze politie
Het voren gaande toont hoe onprofessioneel de politie deze zaak onderzoekt. Daardoor heeft een verdachte het leven gelaten, ongetwijfeld. Hij is gewoon door hogerhand in de Surinaamse cocaïne-keten het zwijgen opgelegd, mogelijk in Suriname, waarna hij in Guyana is 'gedumpt' als oud vuil.

De werkwijze van de politie en het publieke optreden van de waarnemend korpschef zijn een schande. Ja, er is een grote hoeveelheid cocaïne onderschept, maar niet dankzij de politie. En vervolgens stort het korps zich op de kleine jongens en lijkt haar vingers niet te durven branden aan de 'grote boys' en kruipt weg achter het OM.

Tijd dat  de 'kleine boy' wordt vervangen
Daarenboven lijken Guyanese media meer te weten over de geliquideerde rijstboer en de mogelijke 'grote boy' achter de cocaïne, dan de politie en het lokale journaille in Suriname....

Het is tijd dat het Korps Politie Suriname geleid gaat worden door een korpschef die gezag en kunde uitstraalt, een 'grote boy' en dat de 'kleine boy' wordt opgedragen bureauwerk te doen.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
17 januari 2019
Paramaribo – Suriname

Geen opmerkingen:

Een reactie posten