donderdag 24 januari 2019

Kinderen inheemse dorp Corneliskondre voor het eerst na bootdrama weer naar school

Eén dode bootdrama is de vierjarige Djisrijel Biswane, een leerling van de school


Kinderen in het inheemse dorp Corneliskondre aan de Wayamborivier gaan vrijdag voor het eerst weer naar school, na de kerstvakantie. De vier leerkrachten waren in Paramaribo en gaan twee weken nadat de vakantie is beëindigd terug, zo bericht de Ware Tijd donderdag 24 januari 2019.

Het dorp verkeert nog in rouw na het bootongeluk van 28 december, dat aan twaalf mensen, onder wie vier kinderen, het leven heeft gekost. Eén van hen is de vierjarige Djisrijel Biswane, een leerling van de school.

De leerkrachten geven les in combinatie klassen. 'Sommige kinderen waren in de stad wegens vakantie en andere zijn met hun ouders naar Paramaribo meegekomen om ondermeer de begrafenis van de bootslachtoffers en gedenkdiensten bij te wonen', zegt het schoolhoofd Stefano Scholsberg.

De negentien overlevenden van het ongeluk, afkomstig uit onder andere Corneliskondre, zijn ondergebracht in de Memre Boekoe-Kazerne in Paramaribo voor onder meer psychische begeleiding. De mensen zullen vermoedelijk eind deze maand terugkeren naar hun dorp.

Het schoolhoofd stelt dat Corneliskondre een kleine gemeenschap is van enkele tientallen mensen. Na de dood van Biswane telt de school vijftien leerlingen. Hij zegt zich te hebben ingezet om het transport van de leerkrachten in orde te maken. Dat verloopt volgens hem niet altijd vlot. 'Toen ik vernam dat er geen enkele leerling in het dorp was, heb ik dat doorgegeven aan de leiding van RKBO (Rooms Katholiek Bijzonder Onderwijs) en die heeft besloten dat wij nog in Paramaribo mochten blijven', aldus Scholsberg.

Hij heeft, vernomen dat sommige dorpelingen klagen dat het schoolhoofd heeft besloten om de school voorlopig gesloten te houden. 'Ik heb dat recht niet om dat te doen en neem besluiten in samenspraak met de leiding van RKBO.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten