donderdag 24 januari 2019

Openbaar Ministerie Brazilië roept regering-Bolsonaro op landrechten van 900.000 inheemsen te respecteren

(Bron foto: Twitter)
'Er kan geen terugval zijn in het openbare beleid ten aanzien van de inheemse bevolking'

CIMI: 'Boeren, houthakkers en mijnwerkers in Rondonia voelen zich door deze regering aangemoedigd om inheems land binnen te vallen'


De Braziliaanse hoogste Officier van Justitie riep woensdag 23 januari 2019 de regering van de rechtse president Jair Bolsonaro op om de landrechten van 900.000 inheemse burgers te respecteren, die zijn bedreigd door een golf van landinvasies sinds zijn aantreden.

Bolsonaro heeft gezegd, dat hij geen nieuwe reservaten toestaat en hij heeft inheemse landbesluiten gebracht onder het ministerie van Landbouw, een maatregel die velen zien als het stellen van de belangen van boeren boven die van inheemse groepen, die vaak concurrerende claims op het land maken.

Aanklaagster Raquel Dodge zei, dat de inheemse landrechten gegarandeerd zijn in de Grondwet van Brazilië en dat de nieuwe regering haar intenties moet uitleggen, omdat de internationale gemeenschap zich zorgen maakt over de toekomst van de inheemse bevolking van Brazilië.


'Er kan geen terugval zijn in het openbare beleid ten aanzien van de inheemse bevolking', zei ze op een conferentie waar vertegenwoordigers van enkele van de 305 inheemse stammen, belangenorganisaties en een tiental Europese landen aanwezig waren.


Bolsonaro heeft gezegd, dat de Braziliaanse stammen in armoede leven en dat ze commerciële activiteiten mogen ondernemen om hun levenskwaliteit te verbeteren, inclusief het ontvangen van royalty's van mijnbouwbedrijven die op hun land opereren. Inheemse groepen zeggen dat een dergelijke ontwikkeling inheemse culturen en talen bedreigt.

Minister van Milieu Ricardo Salles, die het evenement bijwoonde, verdedigde het plan van Bolsonaro om grootschalige commerciële landbouw op reservaten toe te staan, wat momenteel illegaal is.

De speciale VN-rapporteur voor de rechten van inheemse volkeren, Victoria Tauli-Corpuz, drong er bij de Bolsonaro-regering op aan om zich te houden aan door Brazilië ondertekende internationale overeenkomsten die bescherming bieden aan inheemse groepen.

Inheemse volkeren vormen minder dan één procent van de bijna 211 miljoen inwoners en de meesten wonen in reservaten die 12 procent van het Braziliaanse grondgebied vertegenwoordigen, voornamelijk in het Amazone-regenwoud.

Joenia Wapichana, de eerste inheemse vrouw die in oktober werd verkozen tot het Braziliaanse Congres, zei dat Bolsonaro geweld en haat tegen haar volk aanwakkert. 'De invallen in inheems land zijn een misdaad en de overheid heeft een grondwettelijke verplichting om ze te stoppen', vertelde ze aan verslaggevers. Ze zei dat de FUNAI (Fundação Nacional do Índio), een overheidsinstantie, haar fondsen heeft laten bezuinigen en beroofd van instrumenten om inheemse volkeren te verdedigen.


Een woordvoerster van Landbouwminister Tereza Cristina Dias, zei dat het verhuizen van de afdeling grondrechten issues van FUNAI naar het ministerie niet van invloed was op de Grondwet of andere wetten.

Dom Roque Paloschi, voorzitter van de Conselho Indigenista Missionário - CIMI, zei dat boeren, houthakkers en mijnwerkers in de staat Rondonia  'zich door deze regering aangemoedigd voelen om het inheemse land binnen te vallen' en de retoriek van Bolsonaro over de buitensporige grondclaims van inheemsen.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten