donderdag 24 januari 2019

Venezuela verbreekt banden met de VS vanwege steun aan oppositie en interim-president Guaidó

Alle Amerikaanse diplomaten moeten het land binnen 72 uur verlaten

Maduro roept hulp leger in na ‘staatsgreep’ oppositie Venezuela 


Het aantal landen dat de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó erkent als interim-president van Venezuela groeit. Zeven landen verklaarden al dat zij Guaidó zien als het nieuwe staatshoofd. President Nicolas Maduro heeft als reactie op de steun van de VS geëist, dat alle Amerikaanse diplomaten het land binnen 72 uur verlaten.

Honderdduizenden Venezolanen zijn woensdag 23 januari 2019 de straat opgegaan om te protesteren tegen president Maduro en zijn regering.

Na de VS en Canada verklaarden ook Colombia, Brazilië, Peru, Chili, Paraguay, Guatemala en Costa Rica, dat zij Guaidó zien als het nieuwe staatshoofd.



Als reactie op de steun van Amerika verbrak Maduro alle diplomatieke banden met de VS. Hij geeft de Amerikaanse diplomaten 72 uur de tijd om het land te verlaten.

Twee jaar geleden vond het laatste grote protest in Venezuela plaats. Dat werd toen met harde hand de kop ingedrukt. Hoop leek vervlogen voor de Venezolanen, die sindsdien lijden onder het regime van Maduro, totdat twee weken geleden de jonge oppositieleider Juan Guaidó de juiste snaar leek te raken. Hij riep iedereen op om vandaag massaal de straat op te gaan en met succes. Honderdduizenden Venezolanen liepen de straat op om te betogen tegen het regime van Maduro.

De Venezolaanse president heeft de hulp van het leger ingeroepen om de 'eenheid en discipline' in zijn land te bewaren. Dit omdat parlementsvoorzitter en volksheld Juan Guaidó  zichzelf eerder Maduro spreekt van een staatsgreep van de oppositie. 'Wij zullen ook dit overwinnen, we zullen zegevieren', zei hij tegen aanhangers bij het presidentiële paleis Miraflores in Caracas. De socialistische staatsman kreeg vorig jaar bij omstreden verkiezingen een tweede termijn van zes jaar.


(Suriname Mirror/RTL Nieuws/CNBC/AD/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten