donderdag 24 januari 2019

Amaranta Gomez School in Chili eerste school voor transkinderen in Latijns-Amerika

Zo'n 20-tal transgender-minderjarigen van 6 tot 17 jaar vindt hoop in Amaranta Gomez School

(Bron foto: The Associated Press)

Opgroeiend als een transgender kind in Chili, was Angela zò wanhopig om te ontsnappen aan de fysieke en verbale mishandeling van andere studenten op haar basisschool, dat ze overwoog om zelfmoord te plegen. 'Ik wilde gewoon dood', zegt de nu 16-jarige. 'Ik wilde niet bestaan, omdat wat ze me aandeden, me verschrikkelijk deed voelen.'

Na jarenlang gediscrimineerd te zijn, hebben Angela en een 20-tal andere transgender-minderjarigen van 6 tot 17 jaar hoop gevonden bij de eerste school voor transkinderen in Latijns-Amerika. De Amaranta Gomez School in Santiago, opgericht door de in Chili gevestigde Selenna Foundation die hun rechten beschermt, is een mijlpaal in een land, dat zo sociaal conservatief was, dat het pas in 2004 scheiding legaliseerde.

In de afgelopen jaren hebben de families van transkinderen meer acceptatie geëist - een oproep die onlangs leidde tot de goedkeuring van een wet die het voor mensen ouder dan 14 mogelijk maakt om hun naam en geslacht te veranderen in officiële registers met toestemming van hun ouders of wettelijke voogden.



Activisten en ouders van transgender kinderen zeggen, dat dit het stadium van de kindertijd of pre-adolescentie is wanneer kinderen ontdekken dat hun geslacht niet overeenkomt met hun lichaam.

Een rapport uit 2016 van UNESCO stelt, dat in Latijns-Amerika, net als in de rest van de wereld, geweld tegen seksuele geaardheid of genderidentiteit op scholen 'ravage aanricht in de ontwikkeling van de getroffen mensen, in scholen, academische prestaties en, bijgevolg, hun aanwezigheid op school'.

Chili heeft langzaam zijn conservatieve standpunten over sociale kwesties verlegd. In 2012 heeft het een anti-discriminatiewet aangenomen en in 2017 heeft het zijn absoluut verbod op abortus beëindigd, gelegaliseerd in gevallen waarin het leven van een vrouw in gevaar is, een foetus niet levensvatbaar is en in gevallen van verkrachting. De verschuiving is versneld door een schandaal over seksueel misbruik. De school werd in 2017 gelanceerd om transgender kinderen te helpen, die vaak lessen overslaan of zelfs hun studies niet afmaken als gevolg van discriminatie, zegt Selenna Foundation presidente Evelyn Silva.


De lessen begonnen in april 2018 in een ruimte die werd uitgeleend door een gemeenschapscentrum in de Chileense hoofdstad Santiago. Lessen omvatten wiskunde, wetenschap, geschiedenis en Engels, evenals workshops over kunst en fotografie. Sinds het begin is de schoolbezoek gegroeid van de oorspronkelijke 5 leerlingen naar 22 in december en 6 hebben zich al ingeschreven in het nieuwe jaar.

'Ik ben hier gelukkig, omdat er veel andere kinderen zijn zoals ik', zegt Alexis, een 6-jarige leerling, die ook zegt dat hij voortdurend werd gepest op zijn vorige school.

Leraren werken pro deo, maar alle andere uitgaven voor het eerste jaar van de school werden gefinancierd door Silva en schoolcoördinator Ximena Maturana uit hun persoonlijke spaargeld. Vanaf maart moeten gezinnen ongeveer $ 7 per maand betalen voor elk kind. 'We proberen de kosten tot een minimum te beperken voor gezinnen, zodat ze niet zeggen dat kinderen niet aanwezig zijn, omdat ze geen potloden hebben, en het een reden wordt om de school te verlaten', zegt Silva.

Ondanks het gebrek aan middelen, heeft de stichting een zomerschool opgericht die dans en andere workshops biedt aan ongeveer 20 kinderen, waaronder enkele die de school niet bezoeken. Hoewel de ruimte beperkt is, zeggen ouders dat leerlingen hun zelfvertrouwen hebben herwonnen: ze lijken gelukkiger, meer ontspannen en enthousiast om deel te nemen aan de les.

'Mijn zoon verloor zijn identiteit, hij schaamde zich voor transgender zijn, omdat hij vond dat hij niet paste', zegt Alexis' vader, Gabriel Astete. 'Hij werd gedwongen om naar de badkamer van de jongens te gaan wanneer hij naar die voor meisjes wilde. Zijn zelfrespect was erg laag op de traditionele school.'

Leerlingen zijn het erover eens, dat de school hen heeft geholpen hun identiteit volledig te omarmen. 'Ik voel me hier vrij en gelukkig', zegt Felipe, 15. 'De omgeving is erg goed. Iedereen die nieuw komt, wordt gewoon geaccepteerd.'

(Suriname Mirror/The Associated Press/41nbc/Inside Edition)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten