donderdag 24 januari 2019

Bewoners Albina en omgeving gaan liever naar Saint Laurent dan naar eigen Marwina Ziekenhuis

Minister Elias: 'Vertrouwen in goede patiëntenzorg moet groeien en dat gaat poos duren'


Het Marwina Ziekenhuis te Albina is in september 2017 in gebruik genomen, maar kampt met weinig aanloop. Gemiddeld komen er dagelijks slechts twee personen naar het ziekenhuis. Minister Antoine Elias van Volksgezondheid beaamt dat dit cijfer aan de lage kant is. 'Het ziekenhuis zal zich moeten bewijzen. Het vertrouwen in een goede patiëntenzorg moet groeien en dat gaat een poos duren', geeft de bewindsman vandaag, donderdag 24 januari 2019, toe in de Ware Tijd.

Uit het veld blijkt dat door de dienstverlening en voorzieningen in Frans-Guyana en door de afstand van het Marwina Ziekenhuis ten opzichte van het centrum van Albina, vrijwel iedereen ervoor kiest om de oversteek naar Saint Laurent te doen voor behandeling. Elias denkt dat via onder meer social media de toestroom kan worden vergroot en ook als de mensen een goede behandeling ervaren.

Volgens Sheena Pinas, die pas uit Frans-Guyana is teruggekeerd naar Albina, is de hulp van de Fransen 'zeer aantrekkelijk'. 'De ambulance kwam vanwege een zeer urgent geval van een familielid mij tegemoet bij de aanmeersteiger. De behandeling boeit mij en ik denk daar te blijven gaan voor hulp. Deze zorg heb ik niet in Albina.'

Merre Misiedjan zegt, dat er in Marowijne veel mensen wonen die in Frans-Guyana staan ingeschreven. Een ander voordeel van Saint Laurent is dat een patiënt voor urgente gevallen bij de Spoedeisende Hulp niet eerst hoeft te betalen of een dokterskaart moet overleggen om geholpen te worden.

Wybo Vrede van stichting Kon Meke Maawina Wan bevestigt wat Pinas en Misiedjan stellen. Hij heeft ook gemerkt, dat voor sommige mensen de afstand tussen het ziekenhuis en het wooncentrum van Albina een bezwaar is en ze hebben de Srd 25 voor een taxirit er niet voor over. Als mogelijke oplossing ziet hij het op vaste tijden inzetten van een pendelbus.

Volgens hem zijn Franse doktoren dankbaar dat Surinamers kiezen voor hun ziekenhuis. De Franse organisatie AFD, die grotendeels de bouw en inrichting van het Marwina Ziekenhuis heeft betaald, heeft een maand geleden vijf miljoen euro gedoneerd om het ziekenhuis technisch te versterken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten