donderdag 27 december 2018

Slepend schandaal rond zoon verkozen Braziliaanse president Bolsonaro hangt boven inauguratie

Vragen over herkomst aanzienlijke bedragen op bankrekening chauffeur Bolsonaro's



Een slepend schandaal, waarbij een zoon van de verkozen Braziliaanse president Jair Bolsonaro betrokken is, hangt boven zijn inauguratie volgende week. Bolsonaro, die bijna 30 jaar in het Congres heeft doorgebracht, treedt op 1 januari aan na een sterke verkiezingsoverwinning die hem ​​mandaat gaf om gewelddadige drugsbendes te bestrijden, bureaucratie te doorbreken om de Braziliaanse economie op gang te helpen en achter de corrupte politieke klasse van het land aan te gaan. 

Maar, een etterend schandaal waarbij zijn zoon, parlementslid van Rio de Janeiro en senator-elect Flavio Bolsonaro, betrokken zou zijn, heeft zijn grote dag bedekt met donkere wolken. Jair Bolsonaro, Flavio Bolsonaro en de voormalige chauffeur Fabricio Queiroz, hebben elke beschuldiging ontkend. Maar, sommige critici vragen zich of de politieke clan van Bolsonaro echt een nieuw soort politiek vertegenwoordigt in een land dat moe is van jarenlange corruptiezaken.

'Sinds deze zaak aan het licht kwam, is er een schouwspel van ontwijkingen en niet overtuigende verklaringen van de kant van de Bolsonaro's geweest ...', aldus de grootste krant van Brazilië, Folha de Sao Paulo, in een redactioneel artikel vandaag, donderdag 27 december 2018, de dag nadat Queiroz zichzelf probeerde te verklaren in een interview met een Bolsonaro-gezind tv-netwerk.


Het schandaal kwam aan het licht nadat de Braziliaanse Conselho de Controle de Atividades Financeiras (COAF) 1,2 miljoen reais ($ 305.033) identificeerde die in 2016-17 stroomde via de bankrekening van Queiroz, die jarenlang op Flavio Bolsonaro's salarislijst stond als chauffeur en adviseur. Sommige betalingen werden gedaan aan de vrouw van de president-elect, Michelle Bolsonaro.

Nadat Queiroz een gezondheidscrisis aanhaalde als reden voor het niet bijwonen van twee eerdere afspraken met Officieren van Justitie om de herkomst van het geld te verklaren, zei Queiroz in het SBT-netwerkinterview van woensdag, dat het geld op zijn rekening te danken was aan een bijzaak van kopen en verkopen auto's. 'Ik ben een zakenman', zei hij. 'Ik verdien geld.'


Jair Bolsonaro heeft gezegd, dat de betaling aan zijn vrouw gingom een persoonlijke lening die Queiroz terugbetaalde. Hij voegde eraan toe, dat als hij een fout had begaan door het geld van Queiroz niet te declareren, hij dit zou corrigeren met de Belastingdienst.

Flavio Bolsonaro, die nu door onderzoekers is oproepen om het geld te verklaren, na de no-show van zijn voormalige chauffeur, zei dat Queiroz hem een ​​'plausibele' verklaring had gegeven en dat de beschuldigingen bedoeld waren om de familie Bolsonaro te destabiliseren. In het interview zei Queiroz, dat het geld aan Michelle Bolsonaro was uitgelegd door haar echtgenoot en dat hij een lening moest aflossen. Hij ontkende, dat hij onderzoekers had ontweken en zei dat hij niet naar de afspraken met Officieren van Justitie was gekomen vanwege een kwaadaardige kanker die onmiddellijke chirurgische verwijdering vereist. Michelle Bolsonaro heeft niet publiekelijk op de zaak gereageerd.


Volgens de COAF werden sommige betalingen naar de bankrekening van Queiroz gedaan door andere werknemers op de loonlijst van Flavio Bolsonaro, toen hij als staatsparlementariër van Rio de Janeiro werkte, onder meer door Queiroz's eigen dochter. Veel van de betalingen werden gedaan op of rond dezelfde dag dat het  Congres de werknemers betaalde, zo ontdekte COAF. Het gaf de verdachte financiële stromen in de rekening van Queiroz door aan de procureurs-generaal van Rio, die tot nu toe er niet in slaagde de voormalige chauffeur ertoe te brengen de gelden op zijn rekening te verklaren.

Openbare aanklagers hebben gesuggereerd dat Flavio Bolsonaro op 10 januari komt. Het was niet duidelijk wanneer Queiroz aanwezig zou zijn. Queiroz weigerde uit te leggen waarom zijn collega's geld op zijn rekening storten, zeggend dat hij het aan de onderzoekers zou vertellen. Niet iedereen was overtuigd door die redenering.

'Dus dit is hoe het werkt: hij ging niet naar onderzoekers, omdat hij liever op tv ging, maar toen hij eenmaal op tv was, zei hij dat hij het liever aan onderzoekers uitlegde?', schreef de prominente journaliste Malu Gaspar op Twitter.

(Suriname Mirror Reports/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten