donderdag 27 december 2018

Lithium-koorts verwacht in Brazilië als reserves worden ontwikkeld in Minas Gerais

Brazilië wordt komende tien jaar een van 's werelds grootste lithiumproducerende landen

'Met de vraag naar elektrische motoren, ontwaakt de industrie'


Gunstige internationale vraag en een recente ontdekking van lithiumreserves in Brazilië veroorzaakten een run voor het metaal, gebruikt in elektrische batterijen, meldt de krant Folha de Sao Paulo woensdag 26 december 2018. Twee lopende projecten zullen Brazilië in de komende tien jaar verheffen tot de status van een van 's werelds grootste lithiumproducerende landen, volgens gegevens van het Agência Nacional de Mineração, ANM.

Het ANM meldt, dat in december 117 aanvragen voor lithium zijn ingediend. Dat is meer dan drie keer het aantal van vorig jaar en bijna tien keer het aantal aanvragen in 2016.

Hoge verwachtingen worden gewekt bij Vale do Jequitinhonha, in het noorden van Minas Gerais, een van de armste delen van Brazilië, maar met een hoog potentieel gezien de lithiumreserves.

Lithium, soms 'olie van de toekomst' genoemd vanwege zijn potentieel in elektrische auto's als vervanging van verbrandingsmotoren, is een schat op internationale markten. Lithiumprijzen schoten onlangs omhoog vanwege een race om nieuwe reserves te vinden, die op hun beurt werden veroorzaakt door de plannen van ontwikkelde landen om de koolstofemissies te verminderen.

Autofabrikanten zoals Volkswagen hebben al doelen aangekondigd om te stoppen met de productie van auto's die worden aangedreven door fossiele brandstoffen, en verschillende Europese landen hebben tijdslimieten vastgesteld voor verbrandingsmotoren.

Momenteel is de lithiumproductie van Brazilië kleinschalig, geconcentreerd in Araçuaí, Minas Gerais, gericht op de binnenlandse markt voor smeermiddelen en keramiek. Maar, de nieuwe investeringen in landonderzoekingen naar nieuwe reserves zijn al bezig met het veranderen van de industrie.

'De deelname van Brazilië aan de lithiummarkt was schuw. Maar nu, met de vraag naar elektrische motoren, ontwaakt de industrie', zegt Ivan Jorge Garcia, een specialist in minerale hulpbronnen bij het ANM.

(Suriname Mirror Reports/MercoPress/Folha de Sao Paulo)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten