donderdag 27 december 2018

Politie Venezuela verbergt moorden achter claims van verzet tegen autoriteiten

Veiligheidstroepen regering afgelopen twee jaar verantwoordelijk voor 37% moorden in Caracas


Een recent rapport concludeert, dat de veiligheidstroepen van de regering in Venezuela de afgelopen twee jaar verantwoordelijk waren voor 37 procent van de moorden in de hoofdstad van het land, Caracas. 

De hoge mate van dodelijke actie tegen burgers kan beschuldigingen bevestigen, dat de regering een 'ijzeren vuist' -beleid ('mano-dura') uitvoert.

Het rapport getiteld 'Bajo Tierra' (zie hieronder) onderzocht de kenmerken van de moorden die in de hoofdstad van Venezuela plaatsvonden in de loop van meer dan een jaar. Drie niet-gouvernementele organisaties kwamen samen om het onderzoek uit te voeren: Red de Activismo e Investigación por la Convivencia - REACIN, Caracas Mi Convive en een observatorium genaamd Monitor de Victimas.

Volgens schattingen van de onderzoekers zijn er van januari 2017 tot november 2018 1.739 moorden gepleegd in Caracas. Van die moorden was 37 procent, of 651 gevallen, gerelateerd aan acties van overheidsinstanties.



Onderzoekers verzamelden de gegevens rechtstreeks uit de mortuaria van de stad en vervolgens werden getuigenissen van familieleden van de slachtoffers vergeleken met die van getuigen en autoriteiten.

Het onderzoek toonde aan, dat 17,5% van de moorden bestond uit 'verzet tegen autoriteit' en dat 17,3% buitengerechtelijke executies betrof.

De moorden komen te midden van een repressie door de Venezolaanse autoriteiten, die beweren dat de constante operaties de misdaadcijfers van het land moeten beteugelen.

Een recent voorbeeld van vermeend buitensporig geweld door autoriteiten, was de moord op twee minderjarigen tijdens een inval door de Policía Nacional Bolivariana (PNB) in El Valle, een zuidwestelijke parochie in Caracas. De krant El Nacional meldde, dat een groep van zes politieagenten zonder onderscheid, het vuur openden tegen inwoners van het gebied, waarbij de twee minderjarigen dodelijk werden verwond. De gebeurtenis schokte het land terwijl het ook wees op het gebrek aan controle over het gebruik van dodelijk geweld door politieambtenaren.

(Suriname Mirror Reports/InSight Crime/ISSUU Suriname Mirror Reports) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten