donderdag 27 december 2018

Japan kondigt vertrek uit IWC aan en hervat de commerciële walvisvaart - Volgt Suriname met vertrek uit IWC...?

'We zullen niet jagen in de Antarctische wateren of op het zuidelijk halfrond'

- Vertrek van Suriname uit IWC zou voor de hand liggen, nu steun aan Japan wegvalt 
- Sea Shepherd: 'Doelstelling van ons om een eind te maken aan slachting walvissen in walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan is gerealiseerd'


Japan trekt zich terug uit de Internationale Walvisvaart Commissie, IWC, en zal volgend jaar de commerciële walvisjacht hervatten, zei een woordvoerder van de regering woensdag 26 december 2018, daarmee naar verwachting internationale kritiek uitlokkend. De aankondiging was algemeen verwacht en komt nadat Japan eerder dit jaar had gefaald om de IWC te overtuigen om de commerciële walvisvaart te hervatten. 

'We hebben besloten om ons terug te trekken uit de Internationale Walvisvaart Commissie om de commerciële walvisjacht in juli volgend jaar te hervatten', vertelde regeringswoordvoerder Yoshihide Suga aan verslaggevers. 'Commerciële walvisvangst vanaf juli volgend jaar zal worden beperkt tot de territoriale wateren en exclusieve economische zones van Japan.We zullen niet jagen in de Antarctische wateren of op het zuidelijk halfrond', voegde Suga eraan toe.


Of het vertrek van Japan uit de IWC aanleiding zal zijn voor onder andere Suriname om de organisatie ook te verlaten is nog niet duidelijk, maar zou wel voor de hand liggen. Immers, sinds Suriname in juli 2004 lid werd van de IWC heeft de Surinaamse vertegenwoordiger (sinds medio 2016 is dat mr. Randjitsing Ramkisor van Carib Fisheries A.V.V. aan de Cornelis Jong Baw Straat, Paramaribo) altijd met Japan mee gestemd. Suriname was dan ook altijd voorstander van hervatting door Japan van de commerciële walvisjacht. In ruil daarvoor ontving Suriname regelmatig dollars en of een visserijcentrum uit en van Japan, alhoewel uiteraard van beide zijden altijd is ontkend dat Suriname giften van Japan ontving in ruil voor de pro-Japan stem van Suriname in de IWC. Nu Japan vertrekt uit de IWC lijkt het lidmaatschap van Suriname geen waarde meer te hebben. 

Lees via deze link diverse artikelen over de rol van Suriname in de Internationale Walvisvaart Commissie en de innige vriendschap met Japan.

Tokyo heeft herhaaldelijk gedreigd zich terug te trekken uit de IWC en wordt regelmatig bekritiseerd voor het vangen van honderden walvissen per jaar voor 'wetenschappelijk onderzoek', ondanks dat het een ondertekenaar is van een moratorium op de jacht op de dieren.

Suga zei, dat Japan de IWC officieel op de hoogte zou brengen van zijn beslissing tegen het einde van het jaar, wat betekent dat de terugtrekking van kracht wordt tegen 30 juni. Het verlaten van de IWC betekent, dat Japanse walvisvaarders in staat zullen zijn om de jacht te hervatten in de Japanse kustwateren van dwergvinvissen en andere walvissen die momenteel worden beschermd door de IWC. Maar, Japan zal niet in staat zijn om door te gaan met de zogenaamde jacht voor  wetenschappelijk onderzoek in Antarctica, dat is toegestaan voor het IWC-lid onder het Antarctisch Verdrag.

De terugtrekking betekent, dat Japan zich bij IJsland en Noorwegen voegt om openlijk het verbod van de IWC op commerciële walvisjacht te tarten. Japan jaagt al eeuwen op walvissen en hun vlees was een belangrijke bron van eiwitten in de naoorlogse jaren na de Tweede Wereldoorlog toen het land wanhopig arm was.
Maar, de consumptie is de afgelopen decennia aanzienlijk gedaald, waarbij een groot deel van de bevolking zegt, dat ze zelden of nooit walvisvlees eten. Walvisjacht is een zeldzaam netelig onderwerp geworden in de anderszins beminnelijke buitenlandse politiek van Japan, met internationale tegenstellingen die er alleen maar toe dienen conservatieven verder te laten graven in de ondersteuning van de traditie.

In september probeerde Tokio de IWC te overtuigen om de commerciële walvisvangst te hervatten, met het argument dat de bestanden van bepaalde soorten nu voldoende zijn om de hernieuwde jacht te ondersteunen. Maar, het bod mislukte, met een sterke oppositie van anti-walvisvaartnaties - onder leiding van Australië, de Europese Unie en de Verenigde Staten. De Japanse viceminister van Visserij Masaaki Taniai zei na die stemming, dat Tokio 'onder druk gezet zou worden om een ​​fundamentele herbeoordeling van zijn positie als lid van de IWC te ondernemen'.


Voorafgaand aan de aankondiging waarschuwden activistische groeperingen Japan tegen de terugtrekking. 'Dit is een ernstige fout die niet strookt met de rest van de wereld', zegt Sam Annesley, executive director van Greenpeace Japan.

Paul Watson, de oprichter van de anti-walvisvangst actiegroep Sea Shepherd, zei ook in een verklaring dat Japan zichzelf zou verklaren tot 'een piraten walvisvaart natie' door zich terug te trekken uit de IWC. Hij heeft een 'overwinning' verklaard door de Antarctische Oceaan tot een walvisvrije zone te maken nu Japan heeft aangekondigd dat het zich terugtrekt uit de Internationale Walvisvaartcommissie om de commerciële vangsten in zijn economische zone in juli te hervatten.

'De doelstelling van Sea Shepherd om een eind te maken aan de slachting van walvissen in het walvisreservaat in de Zuidelijke Oceaan is gerealiseerd', zei de Sea Shepherd Conservation Society in een verklaring woensdag. Japan heeft walvissen gevangen in de Antarctische Oceaan voor wat het beweert onderzoeksdoeleinden te zijn, maar staten die geen deel uitmaken van de IWC mogen daar geen onderzoek doen naar walvisvangst. Watson: 'We verheugen ons erop om ons te blijven verzetten tegen de drie overblijvende piratenjachtlanden in Noorwegen, Japan en IJsland.'


De IWC, opgericht in 1946 om de walvis- en walvisachtigenpopulatie van de wereld te behouden en te beheren, heeft in 1986 een moratorium ingesteld op de commerciële walvisvangst. Tokio heeft lange tijd een maas in de wet gebruikt om walvissen te doden voor 'wetenschappelijk onderzoek' en zegt dat het probeert aan te tonen dat de populatie groot genoeg is om een ​​terugkeer naar commerciële jacht te ondersteunen. Het maakt geen geheim, dat vlees van de expedities op dinertafels terechtkomt en betoogt dat de voorraden van bepaalde walvissen nu voldoende zijn om commerciële jachten te hervatten.

'Er zijn geen concessies gedaan door landen die alleen belang hechten aan de bescherming van walvissen', zei Suga. 'Tijdens de algemene vergadering van de IWC in september van dit jaar werd opnieuw duidelijk dat degenen die het duurzame gebruik van walvisbestanden ondersteunen en degenen die bescherming ondersteunen, niet naast elkaar kunnen bestaan, wat ons tot deze conclusie leidt.'

(Suriname Mirror/AFP/The Japan Times/The Mainichi/Japan Today/Asahi Chimbun/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten