donderdag 27 december 2018

De Ware Tijd: 'Schaarste aan Amerikaanse dollars bij de commerciële banken'

Centrale Bank van Suriname: 'Het is geen alarmerende situatie'

Rekeninghouders wordt geadviseerd om overmakingen te plegen in plaats van contanten op te nemen


Al enige tijd is er een schaarste aan Amerikaanse dollars bij de commerciële banken. Rekeninghouders hebben bij de redactie van de Ware Tijd geklaagd dat ze hun geld niet kunnen opnemen, of slechts in beperkte mate, zo schrijft die krant vandaag, donderdag 27 december 2018.  Het is 'geen alarmerende situatie', zegt de Centrale Bank van Suriname (CBvS). 

'Het is mijn geld dat ik daar geparkeerd heb en nu bepaalt de bank hoeveel en wanneer ik kan of mag opnemen', zegt een cliënt van Republic Bank. Een rekeninghouder bij De Surinaamsche Bank (DSB) werd voorgehouden, dat hij per keer maximaal 3.000 Amerikaanse dollar mocht opnemen en per week maximaal 5.000 Amerikaanse dollar. Ook moeten cliënten tegenwoordig vooraf reserveren om contante opnames te doen. Sommige mensen kregen naar verluidt pas hun geld nadat stampei was gemaakt.

Van medewerkers van verschillende banken is vernomen, dat het 'een algemeen probleem' is bij alle banken. Ook wordt gezegd, dat de banken geen of onvoldoende Amerikaanse dollars van de Centrale Bank krijgen, waardoor ze transacties grotendeels moeten afhandelen met stortingen van rekeninghouders. Bij DSB noch Republic Bank kon de redactie een officiële reactie krijgen. Andere banken waren evenmin bereikbaar voor commentaar.

Op de vraag hoe het mogelijk is dat klanten niet aan hun geld kunnen komen, reageert de CBvS als volgt: 'Het is onjuist dat klanten niet aan hun geld kunnen komen. Integendeel, op elk moment van de dag kunnen de rekeninghouders opdrachten aan de banken geven om geld dat op hun rekening staat, over te maken. Dit kan, omdat alle vreemde valutategoeden die het publiek aan de banken heeft toevertrouwd op rekeningen bij de algemene banken staan. Contante deviezen die in de loop der jaren aan de banken zijn toevertrouwd, zijn door de banken naar het buitenland verscheept en op rekeningen van de banken bij hun correspondentbank bijgeschreven. Dat maakt het voor de banken mogelijk om ten behoeve van hun rekeninghouders overmakingen te plegen.'

De Centrale Bank vervolgt: 'Vanwege wijzigende internationale vereisten en omstandigheden is het binnenhalen van contante deviezen ook wel verminderd, maar het publiek kan op elk moment van de dag tijdens kantooruren van de banken ongehinderd, zonder enige beperking via overmakingen over zijn tegoeden beschikken.'

Bij gedupeerde klanten gaat het evenwel niet om overmakingen, maar om contante opnamen. 'Wat heb ik aan een overmaking als ik cash nodig heb?  Ik ben geen onderneemster, ik ben geen handelaar', zegt een rekeninghoudster.

'Een ingewijde' in de bancaire sector zegt dat sinds de aanhouding van een geldzending van de Centrale bank, eerder dit jaar in Nederland, de Bank of China ook het invliegen van Amerikaanse dollars heeft gestaakt totdat het probleem met Nederland is opgelost. Opgemerkt word, dat er in december altijd een verhoogde vraag naar Amerikaanse dollars is, omdat veel goudzoekers naar Paramaribo komen en dollars willen voor hun goud. Daarnaast betalen cambio's meer voor de Amerikaanse valuta 'die ze vaak ook vasthouden in het circuit'.

De Centrale Bank stelt dat er in Suriname een trend is, dat er tussen november van een jaar tot januari van het daaropvolgend jaar contante deviezen, Amerikaanse dollars en euro's, binnenstromen. 'In de afgelopen dagen is van die trend afgeweken. Er is juist meer vraag naar contante Amerikaanse dollars geweest.' Daarom wordt rekeninghouders geadviseerd om overmakingen te plegen in plaats van contanten op te nemen, 'wat veel en veel veiliger is vanwege nationale en internationale regelgeving in hun eigen belang.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten