donderdag 27 december 2018

Kersverse kapitein Ivanildo Iejoenakame van Bigi Poika kondigt vertrek dorp uit VIDS aan

'De dorpelingen voelen zich in de steek gelaten'

VIDS-voorzitter Jubitana slaat in reactie wild om zich heen:

- 'De VIDS laat geen enkele inheems dorp in de steek, laat dat duidelijk zijn'
- 'Ministerie van RO probeert de VIDS buitenspel te zetten'


Het besluit is nog niet officieel genomen, maar de zaterdag gekozen kapitein Ivanildo Iejoenakame van Bigi Poika weet dat zijn dorp de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) de rug zal toekeren. De dorpelingen voelen zich in de steek gelaten. Het is de bedoeling dat het nieuwe dorpshoofd in januari wordt beëdigd. 

'Toen er een dispuut ontstond tussen dorpelingen en de nu aftredende kapitein Anesta Jagendorst, dat uiteindelijk leidde tot haar aftreden, hebben we brieven geschreven naar de VIDS. Maar, die heeft nimmer gereageerd', zegt Iejoenakame vandaag, donderdag 27 december 2018, in de Ware Tijd.

Een aantal andere dorpshoofden heeft de VIDS verruild voor de Organisatie van Inheemsen in Suriname. Of hij dat ook zal doen, is volgens hem nog niet ter sprake gekomen.

Iejoenakame is met 87 stemmen gekozen, tegenover 78 voor zijn tegenkandidaat Glenn Jagendorst. Hij stelt, dat toen VIDS niet reageerde op de brieven er ondersteuning is gevraagd aan het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO). Dit ministerie heeft positief gereageerd en was betrokken bij de recente verkiezing. Iejoenakame ontkent dat met deze verkiezing politiek is bedreven. 'Ze hebben inderdaad geschreven naar de VIDS, maar toen puntje bij paaltje kwam, waren ze nergens te vinden', reageert VIDS-voorzitter Theo Jubitana.

Hij stelt dat de groep is uitgenodigd voor een gesprek op het bureau van de VIDS, maar niet is komen opdagen. Ook waren de mensen volgens hem onbereikbaar. 'De VIDS laat geen enkele inheems dorp in de steek. Laat dat duidelijk zijn.'

Dat het ministerie is betrokken bij de verkiezingen is volgens Jubitana één van de strategieën van de overheid om te proberen de VIDS buitenspel te zetten. 'Daarbij vinden ze ook nog enkele van onze inheemse broeders die zich daarvoor lenen. Dat is echt jammer. Wij inheemsen hebben nog een lange weg te gaan wat betreft bewustwording. Maar, we gaan die uitdaging zeker niet uit de weg.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten