maandag 3 december 2018

Ghana hoopt na bezoek Ashanti koning Otumfuo Osei Tutu II op intensivering samenwerking met Suriname.

Ambassadrice van Ghana wil in 2019 Surinaamse delegatie naar Ghana


De niet-residerend ambassadrice van Ghana voor Suriname - in Brazilië -, Abena Pukua Adompim Busia (schrijfster, dichter, feministe, docente en diplomate, een dochter van voormalig hoofd van de staat Kofi Abrefa Busia, en de zus van actrice Akosua Busia), maakt er werk van, dat volgend jaar een delegatie vanuit Suriname naar Ghana gaat. 'Alle relaties ontwikkelen zich beter als er ook sprake is van wederzijds respect. We hebben een groep van invloedrijke mensen die nu het belang snappen van een samenwerking tussen Suriname en Ghana.' 

De ambassadrice zegt zondag 2 december 2018, via het Nationaal Informatie Instituut, dat samenwerking op verschillende niveaus mogelijk is.

'We denken aan samenwerking op het gebied van onderwijs, handel, mijnbouw en de agrarische sector. Beide landen hebben ook overeenkomsten binnen deze sectoren.' Zij ziet mogelijkheden op het niveau van de overheden.

Verder zegt zij, dat de koning ook kan ondersteunen bij het leggen van banden met de particuliere sector in Ghana. De ambassadrice was ingenomen met de komst van de Ashanti koning Otumfuo Osei Tutu II, naar Suriname. Hij verbleef 24, 25 en 26 november in Suriname.

Busia zegt, dat hij buiten het gebruikelijke om, rechtstreeks gesproken heeft met de gemeenschappen die hij heeft  bezocht. 'In ons thuisland zou hij niet rechtstreeks hebben gesproken', aldus de ambassadrice.

Volgens de gebruikelijke procedure fluistert hij in het oor van zijn woordvoerder, die vervolgens de boodschap verder vertelt. Otumfuo Osei Tutu II is een moderne koning en hij realiseert zich de veranderende omstandigheden. Hij heeft vaker en het meest gesproken in Suriname dan op andere missies in andere landen. De reden hiervoor is volgens Busia, de connectie die hij voelt met de Surinaamse gemeenschap. 'Deze man is wel gerespecteerd onder het Ashanti volk en anderen.' 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten