maandag 3 december 2018

Arbeiders Suriname Wood Dynamics al vier maanden niet betaald

Opdrachtgever Greenheart zou niet in staat zijn betalingen te voldoen door verlies afzet


'Ze willen ons het geld in delen geven, maar wij willen alles hebben. Wij kunnen niet zo werken', zegt de woordvoerder van werknemers van het contractorbedrijf Suriname Wood Dynamics, Ricardo Machintosch. Hij uit zijn ongenoegen vandaag, maandag 3 december 2018, in de Ware Tijd, over wanbetalingen van het bedrijf Greenheart waar Suriname Wood Dynamics diensten aan levert. Het gaat om een groep van dertig man die al vier maanden lang geen salaris heeft ontvangen. 

Volgens Machintosch betaalt de eigenaar van het bedrijf Wood Dynamics de arbeiders gedeeltelijk uit eigen zak, zodat die toch kunnen overleven. 'Wij wachten al zo lang en kunnen het tenslotte niet meer aan. Wij hebben met onze baas gesproken en hij helpt ons, maar wij willen ons geld. Onze gezinnen gaan eraan. Onze relaties. Alles gaat gewoon eraan. Je blijft soms 25 dagen in het bos en als je terug bent, wil je wat voor je gezin meenemen en dan kan je niet, omdat je dat geld dat je verdient niet krijgt. Dit moet echt ophouden.'

De woordvoerder zegt, dat hij toch tevreden is met de steun van zijn werkgever, maar hij vreest dat die op den duur ook zal wegvallen, doordat hij een grote groep arbeiders uit eigen zak betaalt en dit ondragelijk zal worden. 'Hij toont begrip voor ons, maar onze salarissen willen wij nu wel hebben.' Het gaat om een bedrag van ruim 1 miljoen Surinaamse dollar aan achterstallige uitbetalingen.

'We struggelen echt. Wij zoeken zelf geld om het hoofd boven water te houden.' De woordvoerder zegt dat zij door het wereldkundig maken van het probleem aandacht van de leiding van Greenhart hopen te krijgen voor de problemen rond uitbetaling van salarissen. Hij zegt dat de groep ook juridische stappen zal ondernemen om haar rechten aan te vechten. 'Wij willen niet dat het bedrijf ten onder gaat. Het enige dat wij willen is dat de mensen ons uitbetalen zodat wij verder kunnen leven. We verdienen niet slecht en daarom willen wij juist een goede verstandhouding. Wij kunnen geen delen krijgen van het bedrag. Dat zal niet werken voor ons', aldus Machintosch.

Hij zegt dat de groep meerdere keren brieven heeft gericht aan Greenhart om het probleem te bespreken. Het bedrijf zou hen hebben meegedeeld, dat het geen afzet heeft en niet optimaal kan produceren, waardoor het er op financieel vlak niet rooskleurig uitziet voor het bedrijf. Hierdoor kunnen betalingen niet worden voldaan. Greenheart was na herhaaldelijk proberen voor de Ware Tijd niet bereikbaar voor commentaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten