maandag 3 december 2018

VHP-voorzitter Santokhi met partijdelegatie naar China op uitnodiging Communistische Partij

Samen- werking met CPC op basis wederzijdse vriendschap en wederzijds respect


Op uitnodiging van de ‘International Department of the Central Committee of the Communist Party of China (CPC)’ is een VHP-delegatie afgereisd naar China. De voorzitter van de VHP, Chandrikapersad Santokhi, leidt de zeven personen tellende delegatie, zo meldt het Dagblad Suriname vandaag, maandag 3 december 2018. Het bezoek van de VHP-delegatie aan China dient gezien te worden in het kader van een bredere betrokkenheid van buitenlandse partners voor duurzame ontwikkeling van Suriname. 

De basisprincipes van het VHP buitenlands beleid zijn:
op zoek gaan naar oplossingsmodellen voor samenwerking en steunverlening voor verlichting van de heersende sociaal-economische situatie en het ontwikkelen van strategieën om sterkere diaspora-betrokkenheid bij de ontwikkeling van Suriname te bevorderen.

In dit verband draagt het lidmaatschap van de VHP bij COPPPAL (Conferencia Permanente de Partidos Políticos de América Latina) – het belangrijkste forum van politieke partijen in Zuid-Amerika en het Caraibisch gebied – bij aan een indirecte relatie tussen VHP – CPC, vanwege het lidmaatschap van de CPC van ICAPP (International Conference of Asian Political Parties), het belangrijkste forum van politieke partijen in Azië.

COPPPAL en ICAPP hebben een samenwerkingsverband, dat voornamelijk te maken heeft met de rol die politieke partijen spelen in de huidige wereldorde en hun beïnvloeding van de mondiale politieke agenda, alsook bestrijding van onder andere de armoede die een ernstige uitdaging is voor zowel Zuid Amerika, het Caribisch gebied en Azië.

De ontwikkeling van de politieke betrekkingen van de VHP met de CPC wordt vooral ingegeven door het feit, dat de samenwerking van de CPC met andere politieke partijen geen ideologie als voorwaarde heeft, maar gebaseerd is op wederzijdse vriendschap en wederzijds respect.

Mondiaal wordt steeds vaker een beroep gedaan op China voor het nemen van meer verantwoordelijkheden om een bijdrage te leveren aan het mede helpen oplossen van grensoverschrijdende vraagstukken van de 21ste eeuw zoals o.a. klimaatverandering, internationaal financieel economische kwesties, armoedebestrijding, voedselveiligheid, migratie, tegengaan van verspreiding van massavernietigingswapens. De opkomst van China biedt uitdagingen en kansen in het kader van Zuid-Zuid samenwerking aan landen die hun ambities willen realiseren en die meer behoefte hebben aan inhoudelijk en lange termijn perspectief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten