maandag 3 december 2018

Amerikaanse oliemaatschappij ExxonMobil voor 10e keer succesvol in wateren Guyana

'Dit is geweldig nieuws voor Guyana'

'ExxonMobil's 10e ontdekking zal naar verwachting de verwezenlijking van substantiële sociale en economische verbeteringen van het land mogelijk maken'


Het Amerikaanse oliemaatschappij ExxonMobil heeft weer een olievondst gedaan voor de kust van Guyana bij de Pluma-bron, waardoor het tot op heden een record van 10 vondsten sinds de ontdekking van wereldklasse Liza in mei 2015 werd aangekondigd. 

Directeur van het ministerie van Energie van Guyana, Mark Bynoe , heeft vanmorgen, maandag 3 december 2018, aangekondigd dat de oliegigant van de Verenigde Staten de ontdekking heeft gedaan. Deze laatste ontdekking heeft de geschatte terugwinbare hoeveelheid van het Stabroek-blok verhoogd tot meer dan 5 miljard olie-equivalente vaten.

'Dit is geweldig nieuws voor Guyana ... het land staat aan de vooravond van transformationele ontwikkeling voor de huidige en toekomstige generaties en het nieuws van ExxonMobil's 10e ontdekking voor de kust van Guyana zal naar verwachting de verwezenlijking van substantiële sociale en economische verbeteringen van het land mogelijk maken', zei een optimistische Bynoe.


De Pluma-1, die ongeveer 27 kilometer ten zuiden van de Turbot-1-put ligt, volgt eerdere ontdekkingen in het Stabroek-blok en kwam ongeveer 37 meter aan hoogwaardige, koolwaterstofhoudende zandsteen tegen.

De put werd veilig geboord tot een diepte van 5.013 meter in 1.018 meter water. Het Noble Tom Madden boorschip begon op 1 november 2018 te boren.

'Guyana is goed voorbereid om echt vooruitgang te boeken in de 21e eeuw. Als een petro-ontwikkelingsstaat zullen we echter strategisch moeten investeren in een mensgerichte en evenwichtige manier, waarbij we onze niet-hernieuwbare bronnen gebruiken voor structurele transformatie en het verbeteren van de levens van mensen op korte termijn, terwijl ze tegelijkertijd de basis leggen om ons in staat te stellen op middellange en lange termijn over te stappen naar een postkoolstofeconomie. De vorige schatting van de recupereerbare middelen van het Stabroek-blok bedroeg meer dan 4 miljard vaten. Deze ontdekking versterkt het potentieel van het land om in 2025 dagelijks meer dan 750.000 vaten olie te produceren en op het potentieel voor ontwikkeling in het zuidoosten van het Stabroek-blok. Het Stabroek-blok is 26, 800 vierkante kilometer', voegde Dr. Bynoe toe.


De Noble Tom Madden zal naar verwachting beginnen met het boren van de Tilapia-1 prospect op zo'n 5.5 kilometer ten westen van de Longtail-1 put.

Het boorschip Stena Carron heeft onlangs zijn werkzaamheden bij Hammerhead-1 voltooid en zal binnenkort zijn volgende put boren, na gepland onderhoud.

ExxonMobil en zijn dochter Esso Exploration and Production Guyana Limited zijn operator en hebben een belang van 45 procent in het Stabroek-blok. Hess Guyana Exploration Limited houdt 30 procent rente en CNOOC Nexen Petroleum Guyana Limited houdt 25 procent rente.

(Suriname Mirror/Oil Now/Seeking Alpha/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten