maandag 3 december 2018

Internationale klimaatconferentie in februari 2019 in Suriname

Suriname wil discussie over vergaren gelden ter bescherming tegen zeespiegelstijging


Van 11 tot en met 15 februari 2019 wordt een top klimaatconferentie in Suriname gehouden. 'Ons land wil een discussie hebben over de toegang tot financiële mogelijkheden om de duurzame sociaal-economische ontwikkeling verder op gang te brengen', zegt Winston Lackin, ambassadeur Milieuaangelegenheden voor Suriname, zondag 2 december 2018, aldus het Nationaal Informatie Instituut. 

Suriname vervult met tien andere landen een belangrijke rol als het gaat om een hoog percentage bosbedekking (93%), dat de negatieve gevolgen van de verwarming van de aarde minimaliseert. Suriname, als een van de High Forest Cover, Low Deforestation (HFLD)-landen, beschikt over unieke milieucondities, maar wordt tegelijkertijd buiten zijn schuld om ook bedreigd door de zeespiegelstijging, stelt Lackin.

'Ons land wordt geconfronteerd met negatieve gevolgen, waarvan wij de oorzaak niet zijn en die het land veel geld kosten. Toegang tot financiën is erg moeilijk.'

Tijdens de conferentie moet gediscussieerd worden over hoe de toegang tot middelen vergemakkelijkt kan worden. Op diverse fora is deze kwestie reeds besproken met diverse internationale organisaties.

Lackin bestempelt de conferentie als zeer belangrijk aangezien de toegang tot de financiële middelen versoepeld moet worden. Dit zal overwegend de focus zijn tijdens de conferentie. Dit geldt eveneens voor de overige 10 HFLD landen: Guyana, Frans-Guyana, Colombia, Peru, Bhutan, Belize, Panama, Zambia, Gabon en de Democratische Republiek Congo.

Voor de conferentie zullen alle relevante lokale en internationale actoren uitgenodigd worden.

Momenteel is in Polen de COP24 klimaat-bijeenkomst, die duurt tot en met 14 december. Cedric Nelom, waarnemend directeur van het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (NIMOS), zegt aan NII, dat ook Suriname deze belangrijke bijeenkomst bijwoont. Maar, wie er aanwezig is wordt niet gemeld....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten