zondag 2 december 2018

Minister Dikan wil met stappenplan erkenning grondenrechten inheemsen bij wet gaan realiseren

Dikan roept managementteam, secretariaat en drie commissies in het leven

(Bron foto: NII)
Uiterlijk september 2019 moet conceptwet gereed zijn als voorloper van definitieve erkenning  grondenrechten in wetgeving


Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft vrijdag 30 november 2018, in het perscentrum van het Kabinet van de President, een managementteam, een secretariaat en drie commissies geïnstalleerd voor de uitvoering van het ‘Stappenplan ter Realisering van de Wettelijke Erkenning van de Grondenrechten der Inheemse en Tribale Volken in Suriname’. Het gaat om de Commissie Wetsvoorstellen, Commissie Demarcatie en Commissie Bewustwording, zo bericht het Nationaal Informatie Instituut, NII.

Minister Dikan zegt, dat daarmee de eerste stap is gezet om het stappenplan daadwerkelijk uit te voeren. De bewindsman is opgelucht dat deze fase eindelijk is bereikt. Hoewel de installaties bijna twee maanden later dan gepland plaatsvinden, is de deadline niet veranderd. Er moet uiterlijk september 2019 een conceptwet worden geproduceerd als voorloper op de definitieve erkenning van de grondenrechten in wetgeving.

Voorafgaand aan de installatie heeft hij de aanwezigen een korte presentatie gegeven van ontwikkelingen in dit proces de afgelopen twee jaren.

De hervatting van het slepende grondenrechtenvraagstuk werd in 2016 door president Desiré Bouterse opgepakt met het voeren van gesprekken met de vertegenwoordigers van de Inheemsen (Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname, VIDS) en vertegenwoordigers van de Tribale Volken.

In december 2016 stelde hij de ‘Presidentiële Commissie inzake de grondenrechten problematiek bij de Inheemse Volken in Suriname’ in. In maart 2017 stelde hij de ‘Presidentiële Commissie inzake de grondenrechten problematiek bij de Tribale Volken in Suriname’. Deze Commissies hadden als doel, het doen van voorstellen ter oplossing van het grondenrechten probleem. Uiteindelijk is door beide commissies een gezamenlijke verklaring en een stappenplan ontwikkeld. Die documenten zijn op 7 augustus 2017 aangeboden aan de president. Het Stappenplan is in januari dit jaar goedgekeurd door de Raad van Ministers en is vervolgens ook goedgekeurd door de president.

Hij heeft daarna, op 29 juni 2018, schriftelijk de opdracht gegeven aan de minister van Regionale Ontwikkeling om daaraan uitvoering te geven.

Zowel het managementteam, het secretariaat, als de commissies zijn bemenst door functionarissen van verschillende ministeries en onafhankelijke ter zake deskundigen. Het managementteam wordt geleid door Wensley Misiedjan, directeur van het Directoraat Duurzame Ontwikkeling Afro Surinamers Binnenland (DOAS) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling. Hij werkt nauw samen met zijn collega Nielton Grootfaam van het Directoraat Duurzame Ontwikkeling Inheemsen in Suriname (DDOIS), secretaris van het team.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten