zondag 2 december 2018

Chinese bedrijven betaalden miljoenen dollars steekpenningen om contracten infrastructuur- en energiesector Venezuela te vergaren.

Topambtenaren uit Chavez-tijdperk ontvingen miljoenen dollars steekpenningen van Chinese bedrijven


Verschillende topambtenaren uit het Chavez-tijdperk ontvingen tientallen miljoenen dollars aan steekpenningen van Chinese bedrijven. Alsof de corruptieschandalen van het Venezolaanse regime die de afgelopen dagen aan het licht zijn gekomen niet voldoende waren, heeft de Spaanse krant El País vrijdag 30 november 2018 een nieuw schandaal onthuld.

Tijdens het voorzitterschap van wijlen Hugo Chávez Frías betaalden bedrijven uit de Volksrepubliek China 200 miljoen dollar aan steekpenningen om contracten te krijgen in het Zuid-Amerikaanse land. Op 27 november werd de voormalige treasurer (schatbewaarder) van Venezuela en voormalig Chavez-afgevaardigde, Alejandro Andrade, door een Amerikaanse rechtbank voor witwassen veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. De gepensioneerde luitenant bekende dat hij 1 miljard dollar aan steekpenningen ontving.

Nu is gebleken dat een Chavista zakenman, Diego Salazar ↓, voordeel heeft gehaald uit een megacontract van 20 miljard dollar, om zichzelf persoonlijk te verrijken. De massale deal werd in 2010 ondertekend door China en Venezuela. Ondanks alle steun die de regering van Peking heeft gegeven aan het Chavez-regime, waren hun bedrijven niet vrijgesteld van het betalen van grootschalige steekpenningen om contracten in Venezuela te winnen.

Salazar en Ramirez (Bron foto: Los Benjamins)
De binationale overeenkomst betrof de bouw van energie-infrastructuur in het Zuid-Amerikaanse land en staat bekend als het 'grote volume'. De ontwikkeling was onderdeel van een plan dat werd opgesteld in 2007, toen beide landen de Binationale Samenwerkings Fonds overeenkomst ondertekenden. Volgens de overeenkomst verleende China een lening aan Venezuela via de Development Bank of China (BDC), terwijl de Economic and Social Development Bank (Bandes, Banco de Desarrollo Económico y Social de Venezuela) de leiding had over het beheer van de fondsen.

Deze nieuwe ontwikkeling was onderdeel van het onderzoek dat door de autoriteiten van het Prinsdom Andorra werd uitgevoerd tijdens het onderzoek naar Banca Privada d'Andorra (BPA), een entiteit die in 2015 werd gesloten wegens het witwassen van geld.

Zakenman Diego Salazar en zijn mede-samenzweerders stelden 200 miljoen dollar veilig op 11 rekeningen bij BPA, geld dat afkomstig was van steekpenningen ten laste van vijf Chinese bedrijven. Salazar, die in Venezuela in hechtenis is, werd in september vervolgd voor het plunderen van 2 miljard euro van het staatsbedrijf Petróleos de Venezuela S.A.(PdVSA) samen met 27 andere mensen, waaronder Nervis Villalobos en Javier Alvarado, de voormalige Energie-ministers van Chavez. Maar, deze Venezolaanse verzekeringsondernemer ontving deze gigantische hoeveelheid niet uit dank voor zijn capaciteiten als zakenman, maar eerder vanwege zijn nauwe banden met hooggeplaatste personen in de regering van Chavez. Hij is de neef van Rafael Ramírez ↑, die tussen 2004 en 2012 minister van Energie en Petroleum van Venezuela was en tevens president was van PdVSA.

Ramírez, nu een fervent tegenstander van het Maduro-regime, leeft in ballingschap en bekritiseert voortdurend de Venezolaanse dictatuur onder het argument, dat Maduro de 'nalatenschap' van Hugo Chávez vernietigt.

Volgens El País onthulde de Andorrese rechter Canòlic Mingorance, dat Salazar contact opnam met Chinese bedrijven om zakelijke overeenkomsten te sluiten in ruil voor illegale steekpenningen. Om dit te doen, gebruikte hij de eerste secretaris van de Venezolaanse ambassade in Beijing, Luis Enrique Tenorio. Om de onrechtmatig verkregen opbrengsten te verbergen, heeft Tenorio een Panamese onderneming, Phomphien Corporation, opgericht en een rekening geopend bij de BPA van Andorra. Salazar verborg het corruptie-netwerk Venezuela-China-Andorra via het bedrijf Highland Assets en een medewerker, die een vertrouwelijke overeenkomst met het Chinese bedrijf Camc Engineering ondertekende waarbij het bedrijf het bedrijf 'adviseerde' tijdens het behalen van de miljonaircontracten met de PdVSA en Corpoelec (elektriciteitsbedrijf van de staat), in het kader van 'Grote Volume'-projecten. De tekst van deze vertrouwelijke overeenkomst werd door rechter Mingorance gebruikt als basis voor de beschuldigingen van de staat en om Salazar te vervolgen voor het witwassen van geld.

Volgens dit document zou Highland Assets, als de Chinezen contracten ter waarde van $ 200 miljoen hadden verkregen, netto 10% van de inkomsten ontvangen voor Camc Engineering. 'Dit is een volkomen abnormale contractuele relatie voor de consultancysector, waar de betaling in kwestie niet bedoeld is voor het opstellen van rapporten of consultshulp, maar een willekeurig bedrag dat wordt toegekend', zegt een recente beslissing van de Andorrese rechter, beoordeeld door El País . Volgens de Spaanse krant werd voor elk toegekend project een nieuwe aanbetaling gedaan op de Andorraanse rekening: $ 1.000.000 voor het project van de Orinoco Delta; $ 400.000 voor het project Guárico River; $ 600.000 en $ 1.000.000 voor het project Orinoco River; en nog eens $ 3.000.000 voor verschillende andere projecten in Fábrica, Tiznado, Píritu Becerrra, Delta Orinoco en Guárico. Tussen 2011 en 2012 bedroeg het totaal $ 106 miljoen. Tussen 2011 en 2012 bedroeg het totaal $ 106 miljoen.

Andere soortgelijke contracten ondertekend tussen Chinese bedrijven en Salazar, samen met zijn medewerker, Luis Mariano Rodríguez, omvatten een met China Machinery Engineering Corporation (CMEC) voor de bouw van het elektrische noodstation in de staat Zulia, waarvoor Salazar werd beloond met $ 55 miljoen en Rodriguez met $ 9,5 miljoen. Het geld werd volgens El País gestort op de Andorrese rekening van het Nederlandse bedrijf Investments and Consulting. Alsof dit niet genoeg was, verzkreeg Salazar ook $ 50 miljoen na het ondertekenen van een contract tussen Sinohydro Corp. Ltd en PdVSA voor de bouw van de La Cabrera-fabriek.

Met behulp van een bedrijf dat hij in Panama heeft opgericht, tekende hij gezamenlijk een contract met Francisco Jiménez Villaroel, manager van het PdVSA-kantoor in China, om Aziatische bedrijven te helpen de Venezolaanse markt te betreden. Eudomario Carruyo, de toenmalige CFO van PdVSA, ontving ook 7 miljoen dollar op zijn BPA-rekening. Salazar ontving andere 'commissies' van Chinese busfabrikant Yutong Hongkong Ltd ($ 11 miljoen) en oliemaatschappij Shandong Kerui Petroleum ($ 17 miljoen). Salazar verwierp in 2015 tijdens het onderzoek in Andorra de beschuldigingen tegen hem, door te zeggen dat het de Chinese autoriteiten waren die 'de macht hadden om te beslissen aan welke bedrijven de projecten werden toegekend'. Maar, zoals de feiten laten zien, hadden blijkbaar Salazar en zijn handlangers de echte macht.

(Suriname Mirror/PanAm Post/El Pais)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten