zondag 2 december 2018

´Muze van het gif´ Tereza Cristina da Costa Dias minister van Landbouw in Brazilië

Da Costa Dias enthousiast verdedigster van toepassing gewasbeschermings- middelen


Per 1 januari 2019 wordt Tereza Cristina da Costa Dias, bekend als de ´Musa do Venono' ('Muze van het gif´), de nieuwe minister van landbouw in Brazilië. Brazilië heeft in oktober de oud-militair Jair Bolsonaro tot president gekozen. 

Een van de eerste ministers die door de nieuwe president werd aangewezen was Tereza Cristina da Costa Dias als minister van Landbouw, Veehouderij en Voedselvoorziening (MAPA, Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento). Haar benoeming kreeg krachtige steun van de Braziliaanse agribusiness en hun vertegenwoordigers, verenigd in het Frente Parlamentar da Agropecuária  (FPA). Het FPA, met als voorzitter Tereza Cristina, maakt zich sterk voor de belangen van de agrarische sector.



De nieuwe minister heeft landbouwkunde gestudeerd en is eigenaresse van een veehouderijbedrijf.

In het parlement is het werk van de afgevaardigde vooral gemarkeerd, door de enthousiaste verdediging van de wet die de regels voor de toelating, controle en toepassing van gewasbeschermingsmiddelen in het land flexibeler moet maken. De wet werd in juni goedgekeurd door een speciale parlementaire commissie onder voorzitterschap van Tereza Cristina. De wet moet nu nog door het parlement worden aangenomen.


Van milieuactivisten kreeg ze voor haar inzet de bijnaam´Muze van het gif´. Als minister voor Productie van de deelstaat Mato Grosso do Sul was zij verantwoordelijk voor de toekenning van subsidies en fiscale voordelen aan bedrijven die gingen uitbreiden of nieuwe productielocaties opzetten. Haar baas, gouverneur Puccinelli, ontving 20% van alle uitgekeerde subsidies als steekpenningen en zit op beschuldiging van corruptie sinds juli in de gevangenis.

Vleesverwerker JBS was een van de ondernemingen die profiteerde van de regelingen. Met de overheidssteun werd de slachterij van Bertin overgenomen en de cellulosefabriek Eldorado.

Tereza Cristina verhuurde haar eigen veehouderijbedrijf aan JBS voor het mesten van 12.000 runderen per jaar. Hiervoor ontving ze € 150.000 huur en € 100.000 voor de kosten en nog een bedrag per afgeleverd dier (O Jacaré; Folha do São Paulo).

Tereza Cristina is in 2015, 7 maanden na de overeenkomst met JBS, als vertegenwoordigster van de deelstaat Mato Grosso du Sul in het parlement gekozen. Als tegemoetkoming in de kosten voor haar verkiezingscampagne ontving zij enkele tienduizenden euro`s van JBS. Inmiddels is de relatie met JBS gebrouilleerd. JBS heeft de nieuwe minister aangeklaagd en eist terugbetaling van € 3,5 miljoen die door JBS aan haar zou zijn geleend.

De nieuwe president, Bolsonaro, wordt wel omschreven als de ‘tropische Trump’. Bolsonaro maalt niet om politieke correctheid en laat zich denigrerend uit over vrouwen, homo’s en zwarte Brazilianen. Hij prijst de voormalige militaire dictatuur van Brazilië en kondigde tijdens zijn verkiezingscampagne aan de criminaliteit en de corruptie keihard te zullen aanpakken.

Over de mogelijke belangenverstrengeling tussen zijn nieuwe landbouwminister en JBS zei hij: 'Het is menselijk om fouten te maken en op dit moment geniet Tereza Cristina mijn volle vertrouwen.'

(Suriname Mirror/Boerderij.nl/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten