zondag 2 december 2018

Paul Somohardjo, PL-voorzitter: 'Wij gaan moeten samenbundelen, alle partijen'

Somohardjo wijst op inbraakpolitiek die NDP bij vrijwel alle partijen en combinaties heeft toegepast


´Wij gaan moeten samenbundelen. Alle partijen. Efu un wani kenki, efu un wani change, dan is het noodzakelijk om samen te bundelen', aldus voorzitter Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur (PL) gisteravond tijdens de feestvergadering in verband met de twintigste verjaardag van de partij in het partijcentrum te Beekhuizen, zo bericht Starnieuws vandaag, zondag 2 december 2018. 

Tijdens vrijwel alle toespraken van zowel PL-kopstukken als vertegenwoordigers van bevriende politieke partijen werd er op gewezen, hoe belangrijk de eenheid en samenwerking is. Onder andere de ABOP, VHP, NPS, KTPI en PDO waren vertegenwoordigd en spraken hun felicitatieboodschap uit.

ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk liet weten dat samenwerking en eenheid belangrijk zijn om verkiezingswinst te behalen: 'United we stand, divided we fall.'

Somohardjo maakte duidelijk, dat hij de 'ondergaande zon' is. Na 2020 zal hij niet meer te zien zijn op het politieke podium. Dan zijn het de laatste verkiezingen waar hij aan zal deelnemen als voorzitter van de PL, want in 2025 is hij er niet meer bij. De politicus wil daarom graag dat, voordat hij definitief aftreedt als voorzitter van de PL, Suriname gezamenlijk weer op de goede rails wordt gebracht. Hij benadrukte echter, dat zonder samenbundelen, zonder die eenheid te vormen, dat nooit zal lukken.

Somohardjo vroeg er rekening mee te houden dat 'den man ab’ moni'. Maar, als uitgegaan wordt van de massale opkomst tijdens het twintigjarig bestaan van de partij én rekening wordt gehouden met de achterban van de verschillende bevriende partijen, dan zou er in feite geen sprake van verkiezingsverlies kunnen zijn, zo schrijft Starnieuws.

De PL-voorzitter merkte op dat Paramaribo te klein zou zijn als alle aanhangers van deze bevriende partijen bij elkaar zouden komen. Dat zou hij graag nog willen meemaken.

Somohardjo wees ook op de inbraakpolitiek die de NDP bij vrijwel alle partijen en combinaties heeft toegepast. Hij noemde in dat kader de A Combinatie die uiteengeslagen is, maar ook de PALU die vanaf het begin van de jaren '80 een trouwe bondgenoot was, alsook de KTPI. 'Mij oud-guru, Johan Adolf Pengel, leri mi: Al houden wij niet van elkaar, maar als het gaat om Suriname moeten wij bereid zijn elkaar te omhelzen. Laten we werken naar die eenheid van het volk. Verandering kan alleen komen als we één zijn', luidde zijn oproep.

De PL-voorzitter hield het publiek voor, dat liegen, belazeren en bedriegen niet goed is, aangezien het niet onze cultuur en ook niet onze attitude is. 'Maar, ef’ den belazer yu ala dey en den beloof yu wan fly-over, wan trein fu nergens naar nergens, den beloof yu dat a dollar ow saka, den beloof stabiliteit nanga 18.000 oso, maar a no kon, dan zeg ik ja, voor deze keer, wan lesi nomo, kon belazer den en dat zal moeten gebeuren op 25 mei 2020.'

Hij adviseerde de mensen om hun pakket te nemen als dat aan hen wordt aangeboden, voeding te accepteren als zij dat krijgen en de huizen te accepteren als ze daarvoor in aanmerking komen, 'maar om op 25 mei 2020 degenen die ons belazeren ook weer te belazeren door ervoor te zorgen dat ze nooit meer terugkomen'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten