zondag 2 december 2018

Colombia's 'Niña Errante' wint prijs voor beste film op Black Nights Film Fest in Tallinn, Estland

'De film slaagt erin om de innerlijke werelden van vier zusters en hun relaties te onthullen'...

'... en tegelijk de sociale problemen van de hedendaagse Zuid-Amerikaanse samenleving te verkennen'


'Niña Errante' ('Zwervend Meisje') van de Colombiaanse filmmaker Ruben Mendoza heeft de Grand Prix voor beste film gewonnen op het Black Nights Film Festival in Tallinn, Estland (Tallinna Pimedate Ööde Filmifestival, kortweg PÖFF), dat zondag 2 december 2018 eindigde. 

De componist van het drama, Las Anes, neemt ook de Best Music-prijs mee naar huis, door de jury gewaardeerd had voor zijn 'inspirerende muzikale fluistering van magische vrouwelijkheid'.


Geciteerd door de jury voor 'krachtig onderzoek naar thema's van rouw en verlating door een zeer ontroerende, intieme, doordringende en delicate zintuiglijke filmische benadering'.

'Niña Errante' werd gefilmd over een afstand van 1.500 kilometer door Colombia. De 'coming-of-age/roadmovie volgt vier halfzusters die elkaar voor de eerste keer ontmoeten als hun vader sterft. Samen gaan ze op reis om de jongste achter te verlaten, gespeeld door een fascinerende Sofia Paz in haar grote schermdebuut, met een tante.

'De film slaagt erin om de innerlijke werelden van vier zusters en hun relaties te onthullen en tegelijk de sociale problemen van de hedendaagse Zuid-Amerikaanse samenleving te verkennen met verfrissende eerlijkheid, catharsis en originaliteit', voegde de jury eraan toe.

Producer Daniel Garcia van Dia Fragma zei: 'Het maakt ons zo trots om de eerste Latijns-Amerikaanse film te zijn die deze prijs wint, gezien de mate van concurrentie die we hadden; dit geeft onze film een ​​goede start.' Garcia deelt de geldprijs van $ 11.000 + met Mendoza.

 'Niña Errante' beleefde haar wereldpremière op het Black Nights Film Festival, waarvan Javier Garcia Puerto en festivaldirecteur Tiina Lokk uit Latijns-Amerika altijd al geprobeerd hebben om edelstenen uit Latijns-Amerika naar het Estse, Baltische en Scandinavische publiek te brengen.



Mendoza's vierde fictie film 'Niña Errante' werd gecoproduceerd door Cine-Sud Promotion van Thierry Lenouvel, die de internationale rechten bezit. Elba McAllister van Cineplex behandelt de Latijns-Amerikaanse rechten en zal het drama naar Ventana Sur brengen.

'Ik ben altijd door vrouwen gevoed, maar ze zijn me een raadsel gebleven', zei Mendoza, die via 'Niña Errante' de wereld van vrouwen verder wilde verlichten en verkennen. Met uitzondering van een onechte documentaire hebben zijn films vrouwelijke gezichtspunten. Ongeveer 75% van zijn crew voor 'Niña Errante' waren vrouwen, hoewel hij er niet bewust naar zocht. 'Ik zie geen vrouwen, ik zie zielen', zei hij.


Met uitzondering van Carolina Ramirez, een bekende tv-actrice en Paz, die sinds zijn twaalfde in het theater heeft gewerkt, zijn de andere meisjes niet-pro. Bij het vinden van ze waren er, deden maar liefst 4.000 meisjes auditie. Eenmaal geselecteerd, repeteerden ze twee maanden, zei Mendoza.  Ze zijn heel dichtbij geworden, hun chemie is bijna genetisch', zei hij.

Geboren in 1980 in Colombia, omvatten de credits van Mendoza 'The Stoplight Society', 'Memories of a Vagabond' en 'Dust on the Tongue'. Het Black Nights Film Festival liep van 16 november - 2 december.

(Suriname Mirror/Variety.com/YouTube/El Espectador/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten