vrijdag 30 november 2018

Rwandese president Paul Kagame in actie tegen verkoop huidverblekings-producten, 'bleaching'

'Al 5.606 verboden bleekproducten, inclusief lotions, oliën, toiletzepen en sprays, in beslag genomen'



De Rwandese president Paul Kagame heeft het debat over bleken, waarbij relevante overheidsinstanties betrokken zijn, aangegrepen om in te grijpen en de nodige maatregelen te nemen. Hij reageerde op de tweet van een burger waarin zij de autoriteiten opriep om een ​​campagne tegen huidverbleking te starten waarvan zij zei dat het 'uit de hand loopt':



Blac Chyna
Kagame reageerde eerder deze week op de tweet: 'Vrij ongezond, onder andere. Inclusief gebruik van verboden chemicaliën. MoH (Ministry of Health) en RNP (Rwanda National Police) moeten dit heel snel oppakken ...!' schreef hij.

De staat-gelieerde New Times Rwanda bevestigt in een artikel, dat de politie en het ministerie van Volksgezondheid een hardhandig optreden tegen huidverkleurende producten zouden lanceren. De woordvoerder van de politie, John Bosco Kabera, heeft gezegd dat ze al een lijst met verboden stoffen (meer dan 1.000) hebben en dat hun werking voornamelijk hierop was gericht. 'We hebben de nodige capaciteit om de operatie uit te voeren.'

'Tot nu toe hebben we 5.606 geassorteerde verboden bleekproducten, inclusief lotions, oliën, toiletzepen en sprays, in beslag genomen', zei John Bosco Kabera. 'De illegale producten werden in beslag genomen in schoonheidssalons in de stad Kigali, in de oostelijke, noordelijke en westelijke provincies waar de operaties tot nu toe zijn uitgevoerd', voegde hij eraan toe.

De meerderheid, 4.470 stuks, werd in beslag genomen in Kigali, 574 in het noorden, terwijl 445 en 117 werden geconfisqueerd in winkels in respectievelijk oostelijke en westelijke regio's.
 
In het artikel wordt ook de minister van Volksgezondheid genoemd, die bevestigt dat er bestaande wetten zijn die het gebruik van dergelijke chemicaliën regelen. Ze zei, dat de politie en het ministerie zouden worden vergezeld door de Food and Drugs Authority en de Standards Board. 'De operatie zal hand in hand gaan met educatie', zei minister Diane Gashumba, met de opmerking dat de meeste mensen blekende crèmes uit onwetendheid gebruiken. Maar, het eerste punt van aandacht is bij fabrikanten, verkopers en wederverkopers van deze producten, om de distributie stop te zetten.


Bleken is gebruikelijk in de meeste delen van Afrika waar vrouwen met een donkere huid deze crèmes vooral gebruiken om lichtere huidskleuren te krijgen.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie, WHO, bleken tenminste vier op de tien Afrikaanse vrouwen. Studies hebben ook aangetoond, dat de industrie voor het bleken van huidverzorgingsproducten een multi-miljoenen sector is, zeer ongereguleerd, en negatieve effecten heeft op meer dan 30 procent van de gebruikers op lange termijn, variërend van brandwonden tot huidkanker.

Sommige landen, zoals Ivoorkust en Kenia, hebben geprobeerd de markt voor bleekcrèmes te reguleren, maar het gebrek aan follow-up en de vermenigvuldiging van illegale netwerken moedigen soms de verspreiding van het fenomeen aan.



(Suriname Mirror/HowAfrica/taarifa.rw/twitter/Instagram)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten