vrijdag 30 november 2018

Peru vreest milieu-catastrofe na 8.000-vaten olielek in afgelegen gemeenschap Morona-district

Lokale bewoners saboteren pijpleiding en verhinderen arbeiders gat te repareren

(Bron foto: Ttwitter)
Protest tegen vermeende onregelmatigheden bij lokale gemeenteraadsverkiezingen in oktober


Een Peruaanse oliedirecteur waarschuwde woensdag 27 november 2018 voor een 'catastrofe' nadat inheemse bewoners een belangrijke pijpleiding in een deel van de Amazone hadden gesaboteerd, wat leidde tot het lekken van 8.000 'vaten' olie. 

'We zouden met een milieuramp te maken kunnen krijgen', vertelde Beatriz Alva, een manager bij staatsoliebedrijf Petroperu, kanaal N-televisie.

Alva gaf het volume gemorste ruwe olie aan als 'min of meer 8.000 vaten'.

Bewoners in een afgelegen gemeenschap van het district Morona, in het noordoosten van de regio Loreto, 'sneden de pijpleiding open' dinsdagavond en verhinderden dat medewerkers het gat repareerden, zei Alva. Inwoners van het district zijn overwegend inheemsen.


Dorpsbewoners hadden vorige week gedreigd de pijpleiding door te snijden, die ruwe olie van bronnen in de Amazone naar kustraffinaderijen transporteert, in een protest tegen vermeende onregelmatigheden bij lokale gemeenteraadsverkiezingen in oktober.

Het Amazonegebied van Peru heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk olielozingen gekend, waarvan sommige het gevolg zijn van een gebrek aan onderhoud. Anderen werden veroorzaakt door protestaanvallen.

Het land produceerde in 2017 127.000 vaten olie per dag, volgens de BP Statistical Review of World Energy.


(Suriname Mirror/Diario Correo/AFP/El Comercio/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten