vrijdag 30 november 2018

Extreemrechtse aanhangers Colombiaanse president Duque beschuldigen oppositieleider Petro van ontvangen van drugsgeld

Senator Paloma Valencia plaatst video op Twitter waarop te zien is dat Petro bundels geld ontvangt

Petro: 'De video dateert uit 2004 en laat zien dat ik legitieme campagnebijdragen ontvang'

 
Extreemrechtse aanhangers van de Colombiaanse president Ivan Duque hebben een van de belangrijkste oppositieleiders van het land beschuldigd van het ontvangen van drugsgeld. Volgens de oppositie zijn de claims tegen voormalig presidentskandidaat Gustavo Petro niets anders, dan een poging om de publieke aandacht af te leiden van een groeiend schandaal over de praktijken van omkoping van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht in Colombia. 

Terwijl het Congres debatteerde over de rol van aanklager Generaal Nestor Humberto Martinez in het corruptieschandaal, plaatste de extreemrechtse Senator Paloma Valencia van de heersende Centro Democrático een video op Twitter waarop te zien is dat Petro bundels geld ontvangt:


Volgens Valencia moest de video bewijzen, dat haar centrumlinkse tegenstander de morele autoriteit ontbeert om 'instellingen te vernietigen' die betrokken zijn bij een van de meest verwoestende corruptieschandalen van het afgelopen decennium.

De controversiële advocaat Abelardo de la Espriella diende vervolgens een strafrechtelijke aanklacht in tegen Petro en beweerde op Twitter, dat de oppositieleider het geld ontving van de uitgeleverde drugsbaas Daniel Barrera, ook bekend als 'El Loco Barrera'.

De la Espriella vroeg procureur-generaal Nestor Humberto Martinez om een onderzoek in te stellen naar de oppositieleider.

Het Hooggerechtshof wil dat Martinez en de hele procureur-generaal van de zaak Odebrecht worden gehaald vanwege de vermeende betrokkenheid van de hoofdaanklager om de praktijken van omkoping te verdoezelen.

Volgens Petro is de video uit 2004 en laat zien dat hij legitieme campagnebijdragen ontvangt.

Senator Jorge Robledo (Polo Democrático Independiente), die de oproep tot het aftreden van de hoofdaanklager heeft geleid, beschuldigde Valencia en De la Espriella ervan de aandacht af te leiden van het Odebrecht-debat dat niet alleen Martinez impliceert, maar ook president Ivan Duque en zijn voorgangers Juan Manuel Santos en Alvaro Uribe.

Martinez zei, dat de aanklacht van De la Espriella zou worden doorgestuurd naar het Hooggerechtshof, het aangewezen orgaan om verkozen politici te onderzoeken, en een strafrechtelijk onderzoek zou openen naar Petro's politieke medewerkers.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten