vrijdag 30 november 2018

Ecuador moet rechten van inheemse volkeren prefaleren boven grondstofwinning

(Bron foto: contactohoy.com.mx)
Speciale VN-rapporteur voor rechten inheemse volkeren: 'Plurinationale staat is nog niet bereikt'


Een VN-mensenrechten expert heeft opgeroepen tot dringende maatregelen door de regering van Ecuador om de rechten van inheemse volkeren te beschermen, nu er een toename is van de vraag naar de mijnbouw-grondstoffen en nieuwe ontwikkelingsprojecten die extra druk zetten op de inheemse bevolking. 

Aan het einde van een 11-daags bezoek aan het land, heeft de speciale VN-rapporteur voor de rechten van inheemse volkeren, Victoria Tauli-Corpuz, er bij de regering op aangedrongen om actie te ondernemen om de multinationale en multiculturele samenleving op te bouwen die gepland stond in de Grondwet van 2008.


'Een plurinationale staat is nog niet bereikt. Hun gebieden en middelen, alsmede permanente instellingen die zorgen voor de participatie en autonomie van de inheemse volkeren en nationaliteiten in het vormgeven van hun zelf te bepalen ontwikkeling, zijn vereist', zei Tauli-Corpuz.

https://www.ohchr.org/EN/NewsEvents/Pages/DisplayNews.aspx?NewsID=23864&LangID=E


In het hele land hebben inheemse volkeren zich verzet tegen de behandeling van nieuwe mijnbouw- en olie-concessies van de regering en hebben opgeroepen tot alternatieve modellen van ontwikkeling. In de afgelopen decennia hebben dergelijke concessies ernstige gevolgen gehad voor de gronden en bronnen van inheemse volkeren, vervuiling van het milieu met inbegrip van waterbronnen, verslechtering van de gezondheid, voedselonzekerheid en zijn de oorzaak van conflict geweest binnen inheemse gemeenschappen.

Tauli-Corpuz is ingenomen met het initiatief van de nieuwe regering voor een ​​ voortdurende dialoog met de inheemse bevolkingsgroepen, met inbegrip van de verplichting intercultureel tweetalig onderwijs te herstellen en zorgen voor amnestie aan inheemse leiders, die zijn gecriminaliseerd tijdens de vorige regerinh, vanwege hun mobilisatie tegen extractieve projecten.

'Vandaag staat Ecuador op een kruispunt. Na een decennium van regressie, is er enige hoop dat de nieuwe regering voort gaat met de uitvoering van de fundamentele rechten van inheemse volkeren', zei Tauli-Corpuz.

Ze zei, dat de volgende stappen concrete acties vereisen voor belangrijke kwesties, zoals voldoende processen van vrij, voorafgaand en geïnformeerd overleg en toestemming, erkenning van inheemse autonomie en rechtvaardigheid, alsmede dringende maatregelen om interculturele gezondheidszorg en onderwijsinstellingen te herbouwen.

De speciale rapporteur heeft ook de voortgang beoordeeld en de resterende uitdagingen op het gebied van samenwerking en coördinatie tussen inheemse en de gewone rechtspraak, de specifieke situatie van de inheemse volkeren in isolatie en het eerste contact in het Amazone-gebied, alsmede de speciale uitdagingen waarmee vrouwen worden geconfronteerd.

Tauli-Corpuz hield bijeenkomsten in Quito, nam deel aan de regionale inheemse vergaderingen en bezocht de inheemse territoria. Honderden inheemse vertegenwoordigers namen deel aan de Speciale Rapporteur Ontmoetingen met vertegenwoordigingen van de regio's van de kust, de Sierra en de Amazone.

Het volledige rapport van haar missie zal in september 2019 aan de Mensenrechtenraad worden gepresenteerd.

(Suriname Mirror/OHCHR, Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights/ISSUU Suriname Mirror) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten