vrijdag 30 november 2018

Chinees staatsconsortium koopt Chaglla waterkrachtcentrale in Peru van door schandalen geplaagd Braziliaanse Odebrecht SA

'De verkoopprijs die is overeengekomen door de koper en de verkoper is ongeveer $ 618 miljoen'


Een Chinees staatsconsortium heeft een deal gesloten om de Chaglla waterkrachtcentrale van de door schandalen geplaagde Braziliaanse bouwer Odebrecht SA voor minstens 618 miljoen dollar te kopen, zei het ministerie van Justitie van Peru donderdag 29 november 2018.

Minister van Justitie Vicente Zeballos vertelde verslaggevers, dat Odebrecht de helft van de verkoopprijs zou overdragen die was overeengekomen met het Chinese consortium, geleid door Three Gorges Corp., om herstelbetalingen te dekken in een langlopende corruptiezaak.


Odebrecht was in het centrum van het grootste corruptieschandaal van Latijns-Amerika na de erkenning van het betalen van steekpenningen van Peru tot Panama. Het verkoopt activa om zijn schuldenlast te verkleinen, omdat het miljarden aan boetes heeft lopen en een verbod op het bieden op overheidsopdrachten in de hele regio.

Na Brazilië is Peru het land waar het Odebrecht-schandaal het meest ontwrichtend is geweest. De vier meest recente presidenten van Peru worden momenteel onderzocht in verband met vermeende steekpenningen betaald door Odebrecht.


De verkoop van de waterkrachtcentrale van 456 megawatt, de op twee na grootste van Peru, moet nog worden goedgekeurd door het ministerie van Economische Zaken en het ministerie van Energie en Mijnbouw, evenals door het staatsbedrijf Electroperu.

'De verkoopprijs die is overeengekomen door de koper en de verkoper is ongeveer $ 618 miljoen', zei Zeballos, eraan toevoegend dat de besprekingen nog aan de gang waren en de prijs konden opdrijven tot wel 640 miljoen dollar.

Odebrecht in Peru weigerde commentaar te geven op de deal. De deal is de eerste onderneming van China Three Gorges in Peru, omdat de aanwezigheid van Chinese bedrijven in Latijns-Amerika groeit. De verkoopprijs is aanzienlijk lager dan de $ 1,4 miljard die bronnen aan Reuters vertelden die de twee partijen aanvankelijk vorig jaar hadden afgesproken.

De waterkrachtcentrale van Chaglla is een kritieke voorziening voor de Peruaanse mijnbouwindustrie in het noorden van de Andes.

(Suriname Mirror/Reuters/Gestion/Twitter/El Comercio/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten