donderdag 22 november 2018

Opnieuw opstarten verkiezing van jeugdambassadeurs valt niet bij alle kandidaten goed

Edgar Sampi: 'Als ik niet door deze screening kom, ga ik juridische stappen ondernemen'


Niet alle kandidaten zijn enthousiast over het besluit om het proces voor de verkiezing van jeugdambassadeurs opnieuw op te starten. Zo vinden enkele van hen het oneerlijk, dat ze buiten hun schuld om opnieuw zullen moeten solliciteren naar deze functie, terwijl ze al zover waren gekomen. 'Als ik niet door deze screening kom, ga ik juridische stappen ondernemen', zegt Edgar Sampi, één van de ontevreden kandidaten, vandaag, donderdag 22 november 2018, in de Ware Tijd.

Met hem zijn er nog twee andere kandidaat-ambassadeurs die hetzelfde overwegen.

Het voorstel om het proces opnieuw op te starten komt van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken en is zaterdag in stemming gebracht bij een vergadering van het Jeugdparlement. Het voorstel is goedgekeurd met dertien stemmen voor, vijf stemmen tegen en vier onthoudingen.

Jongeren die willen meedingen naar één van de functies mogen zich opgeven. Daarna komt er een nieuwe selectieprocedure en screening waarna een nieuwe kandidatenlijst zal worden opgesteld. Er zijn nu elf kandidaat-ambassadeurs: voor sportambassadeur en Caricom-jeugdambassadeur elk drie en voor SDG-jeugdambassadeur vijf. De enige uitzondering die er voor deze kandidaten zal worden gemaakt als ze opnieuw meedingen is de leeftijdsgrens. Mocht het zijn, dat ze in de tussentijd al boven de toegestane leeftijd voor kandidaatstelling zijn, zullen ze toch mogen meedingen.

De verkiezingen waren voor 28 juli gepland, maar de leiding van het Jeugdparlement stuitte op wat zaken die volgens haar erop wezen, dat het proces niet transparant aan toe ging. Ze heeft op verschillende momenten gepleit voor transparantie.

Jeugdparlementsvoorzitter Kelvin Koniki vindt het wel goed, dat er nu in elk geval een doorbraak is gekomen, maar hij vond het niet nodig om alles opnieuw op te starten. Hij heeft zaterdag daarom tegen het voorstel gestemd. Dat niet alles er transparant aan toe is gegaan bij het vorige proces is volgens Koniki een vaststaand feit, maar dat nu alles opnieuw zal worden opgestart vindt hij een beetje verregaand.

De jeugdvertegenwoordigers laten zich echter niet zo makkelijk afschepen. Ze hebben het voorstel gedaan om vanuit het Jeugdparlement een observator aan te stellen, die erop zal moeten toezien dat het nieuwe verkiezingsproces nauwkeurig en transparant verloopt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten