donderdag 22 november 2018

Nieuwe aanslag op Cano Limon-Covenas-pijpleiding van Colombiaanse staatsoliemaatschappij Ecopetrol

(Bron foto: Twitter)
Pijplijn getroffen door een explosie in landelijk gebied van Cubara, in provincie Boyaca

Militaire autoriteiten in regio schrijven aanslag toe aan guerrillastrijders van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN)


De Colombiaanse staatsoliemaatschappij Ecopetrol is donderdag 22 november 2018 op weg gegaan om een olieramp te voorkomen die de waterwegen in het noordoosten van Colombia dreigt te vervuilen, na een nieuwe aanslag op de Cano Limon-Covenas-pijpleiding, aldus het bedrijf en de militaire autoriteiten.


De pijplijn werd woensdag getroffen door een explosie in het landelijke gebied van Cubara, in de provincie Boyaca, vertelde een vertegenwoordiger van Ecopetrol aan persbureau Reuters. De explosie had geen invloed op de export of pompen in het Cano Limon-olieveld in de provincie Arauca, omdat de exploitant, Occidental Petroleum, momenteel Ecopetrol's Bicentenario-pijplijn gebruikt om ongeveer 50.000 vaten per dag ruwe olie te transporteren.


Hoewel de 773 kilometer lange Cano Limon-pijpleiding sinds 25 augustus buiten bedrijf is, veroorzaakte de aanslag het lekken van ruwe olie in de omgeving, wat de waterwegen bedreigde.


De Cano Limon-pijpleiding heeft een capaciteit voor het transport van maximaal 210.000 vaten ruwe olie per dag.

Militaire autoriteiten in de regio, die vroegen om niet te worden geïdentificeerd, schrijven de aanval toe aan guerrillastrijders van het Nationale Bevrijdingsleger (ELN, Ejército de Liberación Nacional), beschouwd als een terroristische organisatie door de Verenigde Staten en de Europese Unie.


De opstandige groep, die regelmatig de pijpleiding aanvalt, heeft ongeveer 2.000 strijders en verzet zich tegen olie- en mijnbouwactiviteiten door multinationale bedrijven, zeggend dat ze profiteren van natuurlijke hulpbronnen zonder de Colombianen te bevoordelen.


De Cano Limon-Covenas-pijplijn was tot nu toe dit jaar het doelwit van 83 aanvallen, meer dan 62 in heel 2017, aldus Ecopetrol. De pijpleiding is dit jaar 277 dagen gesloten geweest. President Ivan Duque, die in augustus aantrad, heeft gezegd dat hij geen vredesbesprekingen met het ELN zal voortzetten - geïnitieerd door zijn voorganger Juan Manuel Santos - totdat de rebellen stoppen met ontvoeringen en alle criminele activiteiten.


(Suriname Mirror/El Tiempo/Reuters/Twitter/RCN Radio/YouTube

Geen opmerkingen:

Een reactie posten