donderdag 22 november 2018

Grootste aantal vermoorde vrouwen in Brazilië is zwart

'Tussen 2003 en 2013 is aantal vermoorde zwarte vrouwen toegenomen met 54 procent'


Braziliaanse zwarte vrouwen vertegenwoordigen momenteel het grootste aantal dodelijke slachtoffers van geweld van de totale bevolking, volgens de conclusies van een seminar in het kader van de Dia da Consciência Negra. Dit deel van de bevolking, zegt een rapport geciteerd door het nieuwsportal Rede Brasil Atual, is ook het deel dat het meest lijdt onder huiselijk en obstetrisch geweld (bevallingstrauma), moedersterfte en de criminalisering van abortus. 

Het seminar getiteld 'Mulheres Negras Movem o Brasil: visibilidade e oportunidade', opende de internationale campagne '16 dias de ativismo pelo fim da violência contra as mulheres', gepromoot door de Comissão de Defesa dos Direitos da Mulher, met de steun van het Secretaria da Mulher da Câmara.

'Tussen 2003 en 2013 is het aantal zwarte vrouwen vermoord op basis van geslachtstatus toegenomen met 54 procent, terwijl de index van blanke vrouwen die in dezelfde periode zijn vermoord, met 10 is gedaald', zei politica Erika Kokay van Partido dos Trabalhadores do Distrito Federal.


Zwarte vrouwen zijn ook het meest getroffen door moedersterfte (56 procent) en obstetrisch geweld (65). De gegevens zijn uitgegeven door het ministerie van Volksgezondheid en de Oswaldo Cruz Foundation (Fiocruz).

Het gebrek aan toegang tot het rechtssysteem en de basisrechten voor de zwarte bevolking waren kwesties die werden aangepakt door mensenrechtenspecialiste Deise Benedicto. 'De afschaffing van slavernij was niet afgesloten, het garandeerde geen rechten, het garandeerde geen school, gezondheid, huisvesting en land,' zei ze en legde uit, dat de zwarte mensen van het 'ijzer van de boeien naar die van de tralies van gevangenissen gingen'. 'Je hebt alleen een donkere huid nodig om in de val te lopen. Het volstaat dat een paraplu, op een regenachtige dag, je doodt als gevolg van het verwarren van de paraplu met een machinegeweer', merkte ze op.

Een deel van die situatie is, volgens de vertegenwoordigster van het Frente de Mulheres Negras do DF (Distrito Federal) e Entorno, de advocate Vera Araujo, te wijten aan de vertekening in termen van vertegenwoordiging in de rechterlijke macht. Minder dan 18 procent van de leden is zwart. 'De Braziliaanse rechterlijke macht heeft zelfs geen telling over de aanwezigheid van zwarte mensen en er is geen verslag van raadslieden van de  Ordem dos Advogados do Brasil (OAB) of de presidenten van dat orgaan,' zei ze.

Met religieuze riten, lezingen en debatten, boekpresentaties, filmtentoonstellingen, cursussen en andere culturele activiteiten vierde Brazilië dinsdag20 november 2018 de Dia da Consciência Negra. Organisatoren van de gebeurtenissen melden, dat de dag het culturele universum van de Afrikaanse wortels bevorderde en de datum werd gekozen, omdat op 20 november 1695 Zumbi dos Palmares stierf, een symbool van de strijd tegen de slavernij.


 Door de geschiedenis heen hebben de Braziliaanse zwarte bewegingen moeite om hun rechten te claimen in een ongelijke samenleving. De zwarte en mulat-gemeenschappen vertegenwoordigen meer dan 50 procent van de totale bevolking (209,3 miljoen).

(Suriname Mirror/Prensa Latina/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten