donderdag 15 november 2018

Justitie VS wil beslag leggen op bezittingen drie verdachte smokkelaars cocaïne

Een van de verdachten is Surinamer Steven Antonius 

Antonius wacht met twee medeverdachten op Jamaica op uitlevering aan VS


De Amerikaanse Justitie wil bezittingen, waaronder onroerend goed, voertuigen en andere waardevolle goederen, van Steven Antonius en medeverdachten in beslag nemen, mochten zij worden veroordeeld. Zij worden verdacht van import en distributie van een partij cocaïne in de Verenigde Staten.

De Surinamer en twee comparanten, een hoteleigenaar uit Guyana (Leisure Inn Hotel in New Amsterdam) en de Colombiaan Ricardo Ramirez, zijn vorige maand op Jamaica gearresteerd. Zodra alle formaliteiten zijn afgewikkeld dan zullen zij aan de VS worden uitgeleverd. Een aantal verdachten is in de VS en op zee in internationale wateren aangehouden.

Uit de aanklacht van een grand jury in New York, blijkt dat Antonius betrokken zou zijn bij de import van vijf kilo cocaïne en een niet genoemde hoeveelheid synthetische drugs.

De Guyanese hoteleigenaar Shervington Lovell wordt in een tweede aanklacht beschuldigd van een poging tot smokkel van 625 kilo cocaïne via de Azoren naar Nederland. Die operatie zou onder meer zijn gefinancierd met geld dat vanuit Zuid-Afrika zou zijn witgewassen. Die zending werd op 27 juli dit jaar door de Amerikaanse Kustwacht in internationale wateren voor de kust van Barbados onderschept. De naam van Antonius wordt bij die zaak niet expliciet genoemd.

Het zou volgens de dagvaarding de eerste keer zijn dat Lovell betrokken was bij een smokkeloperatie naar Nederland. Hij zou naar eigen zeggen eerder wel succesvolle operaties naar de VS en Canada hebben uitgevoerd. Nederland was voor hem onbekend terrein om zijn drugsinkomsten wit te wassen.

De bende liep tegen de lamp, omdat zij de operaties planden met personen die achteraf geheime informanten van de DEA (Drug Enforcement Administration), bleken te zijn. De besprekingen werden heimelijk afgetapt door de informanten die zich hebben voorgedaan als drugsdealers. De verdachten hebben elk een deel van de totale partij cocaïne en het geld om de operatie te financieren bijgedragen. Sommige regelden het transport, de brandstof en voeding voor de bemanningen van de vaartuigen die bij de smokkel zijn gebruikt.


(Suriname Mirror/Demerara Waves/de Ware Tijd/Facebook/Stabroek News)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten