donderdag 15 november 2018

Grote rel in gevangenis in Peru: zeker één dode en drie bewaarders gegijzeld

Achtergrond van de vechtpartij onder gedetineerden is nog niet duidelijk

In de extra beveiligde gevangenis van Challapalca zitten de zwaarste criminelen van Peru opgesloten


In de Peruaanse gevangenis Challapalca, waar Joran van der Sloot (31) zijn straf voor doodslag uitzit, zijn woensdag 14 november 2018 gedetineerden in opstand gekomen. Drie bewaarders zijn nog gegijzeld. Volgens berichten in Peruaanse media is een gedetineerde om het leven gekomen. Er is ook een gevangene gewond geraakt. 

De opstand gebeurde aan het begin van de avond in Paviljoen 1, waar ook de gedetineerde om het leven kwam in een vechtpartij tussen gevangenen. Of Van der Sloot in dat deel van de gevangenis zit opgesloten is niet duidelijk. De overleden gedetineerde is niet Van der Sloot, maar Julio Becerra Espejo.




Wat de achtergrond is van de vechtpartij is niet duidelijk. In de extra beveiligde gevangenis van Challapalca in het zuiden van Peru zitten de zwaarste criminelen van Peru opgesloten.



De gevangenis ligt zeer afgelegen en er is voor gedetineerden bijna geen communicatie mogelijk met de buitenwereld.

In 2012 ontsnapten 17 gevangenen, één van hen kwam om door de kou, de anderen werden weer gepakt.


Nadat er een vechtpartij tussen groepen gevangenen uitbrak probeerden INPE-medewerkers (Instituto Nacional Penitenciario) de orde te herstellen, waarbij ze werden gegijzeld. Er zouden 23 gedetineerden in opstand zijn gekomen. Nadat er eerst vijf medewerkers werden gegijzeld, kon er één worden bevrijd. Daarna was er om elf ’s avonds lokale tijd een interventie, waarbij nog één medewerker werd bevrijd.

Er zijn donderdagmiddag 15 november nog drie bewaarders gegijzeld.


In een verklaring zei de Peruaanse minister van Justitie donderdag, dat de gevangenissen in het land overbevolkt zijn: er is in de 69 gevangenissen capaciteit voor 39.000 mensen, maar er zitten meer dan 90.000 mensen in de gevangenissen.

(Suriname Mirror/Crimesite.nl/El Comercio/YouTube/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten