donderdag 15 november 2018

Miss Chili is Venezolaanse? Schoonheidskoninginnen verlaten Venezuela voor betere toekomst

Andrea Diaz is geboren en getogen in Valencia, Venezuela, en is Miss Universe Chili 2018



'Een mooie vrouw is niet alleen een vrouw met een perfecte huid, maar, iemand met een hart, met ideeën en gevoel van doelgerichtheid'


Wanneer het Miss Universe spektakel over een paar weken plaatsvindt, wordt Chili vertegenwoordigd door een slanke brunette die een moordende glimlach heeft en Spaans spreekt met een onmiskenbaar Venezolaans accent. Andrea Diaz is geboren en getogen in Valencia, Venezuela, waar ze vanaf haar twaalfde leerde om haar heupen te laten zwaaien en elegant langs catwalks naar een plaatselijke modelleringsacademie te glijden. 

Op 19-jarige leeftijd won ze een verkiezing georganiseerd door het honkbalteam van haar geboortestad en werd ze een goodwill-ambassadrice voor de ploeg. Maar, de carrière van Diaz veranderde van koers toen ze in de twintig was en naar Panama verhuisde en daarna naar Mexico voor het model banen, die nu schaars zijn in het door crisis getroffen Venezuela.

Drie jaar geleden vestigde ze zich in Chili, waar het grootste deel van haar familie ook naar toe is verhuisd. 'Ik vertegenwoordig het nieuwe Chili', zei de 26-jarige toen ze aan het trainen was in een lokale sportschool in Santiago voor de aankomende verkiezing.




Ya han pasado horas desde mi coronación como Miss Universo Chile y necesito detenerme a dar las gracias. Fue un largo proceso del cual dudé en entrar pero Dios puso frente a mi la oportunidad que siempre quise tener y el sueño de mi vida se cumplió. Gracias a todos aquellos que con sus críticas hicieron que mejorara cada día de la competencia, gracias a mis compañeras por ese abrazo tan sincero y apoyo que me dieron durante todo el concurso. A @chilevision por apoyar tan importante evento, por atendernos siempre como reinas y esforzarse a darnos el mejor entrenamiento y apoyo a cada una de nosotras, dando un gran ejemplo de excelencia y profesionalismo en todo momento. A mi querido @kenomanzur, con quien tendré el privilegio de viajar a Tailandia. Gracias por nunca dejarnos solas, por corregirnos, por enseñarnos a ser mejores delegadas. Sin tus consejos no seríamos las mismas. Soy hija de padre chileno y madre venezolana, soy la fusión de dos culturas que me llenan de orgullo y eso jamás se puede negar. Nací en Venezuela y toda mi vida ha transitado en ambos territorios pero hoy quiero detenerme en agradecer profundamente a este, mi motor principal. A ti mi querido Chile gracias por la oportunidad que hoy me das y tu apoyo, gracias a tus críticas porque me ayudaron a mejorar durante el concurso. Te prometo que trabajaré arduamente por llevar tu nombre con orgullo, de manera responsable para así darle una alegría al pueblo, que se lo merece. En Miss Universo llevaré en mi pecho una sola banda y esa será la que lleve tu nombre. En Tailandia lucharé por cumplir mis sueños y así el mundo entero sabrá de qué estamos hecho los chilenos #MissChile #MissUniversoChile #MissUniverse #MissUniverseChile #MissUniverso #MissUniverse #MissUniverse2018
Een bericht gedeeld door Andrea Díaz (@andruwdiaz) op


'Dit is een inclusief land waar immigranten op zoek gaan naar kansen.' Terwijl duizenden mensen elke dag Venezuela verlaten om te ontsnappen aan voedseltekorten en een inflatie die naar verwachting 1 miljoen procent zal overtreffen, nemen tientallen potentiële schoonheidskoninginnen ook deel aan de vlucht en vinden werk als modellen en media-persoonlijkheden in het buitenland.

Sommigen vertegenwoordigen zelfs hun geadopteerde thuisland bij internationale schoonheidswedstrijden. Volgende maand zal Portugal worden vertegenwoordigd op de Miss World-verkiezing in China door een voormalige Miss Venezuela-deelneemster. En aan de onlangs afgeronde Miss Earth Contest, gehouden op de Filippijnen, namen twee Venezolaanse modellen deel die concurreerden namens Peru en Spanje.

'Mijn droom om schoonheidskoningin te zijn, zou niet stoppen, alleen omdat ik in een nieuw land ben aangekomen', zei Jessica Russo, die bij Miss Earth, een jaar nadat zij naar dat land verhuisde, Peru vertegenwoordigde.


Ze slaagde er niet in de finale te halen, maar zei dat ze nu zou trainen voor meer verkiezingen, waarbij ze hoopt een kroon te winnen voor Peru, het land waar haar moeder is geboren. 'Ik ben nog jong', zei de 22-jarige. 'En ik wil een mondiale woordvoerster zijn voor goede doelen.'

Schoonheidswedstrijden worden bijna net zo gevolgd als honkbal in Venezuela, dat al lang geobsedeerd is door glamour en mooi uiterlijk. Het Zuid-Amerikaanse land is een wereldleider in internationale wedstrijden, met zeven Miss Universe-kronen en zes Miss World-titels.

Terwijl critici de verkiezingen beschrijven als misogyn en verouderd, worden ze verdedigd door vele Venezolanen die zeggen dat de gebeurtenissen honderden vrouwen uit alle sociale klassen hielpen carrière te maken als modellen, actrices, tv-hosts en nieuwspresentatrices. Een voormalige Miss Venezuela-winnares diende zelfs als burgemeester van een district in Caracas en ging - zonder succes - voor het presidentschap van het land.

In Chili kon Diaz de nationale schoonheidswedstrijd winnen. Ze kon deelnemen, omdat haar vader Chileen is. 'Chili accepteerde me zoals ik ben en hielp me om het zelfvertrouwen terug te winnen dat ik had verloren', zei Diaz. Nu, terwijl ze volgende maand voorbereidingen treft voor de Miss Universe-verkiezing in Thailand, hoopt het model dat de jury zich niet alleen concentreert op haar fysieke eigenschappen, maar haar ziet als een kosmopolitische vrouw die de hele wereld over gaat op zoek naar haar doelen. Ze zegt dat ze ervan droomt een motivational spreker te worden die met jongeren werkt aan problemen met het zelfbeeld.

'Een mooie vrouw is niet alleen een vrouw met een perfecte huid', zei Diaz, 'maar, iemand met een hart, met ideeën en een gevoel van doelgerichtheid.'

(Suriname Mirror/NBC News/The Associated Press/YouTube/Instagram)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten