donderdag 15 november 2018

Betaalsysteem van de Centrale Markt in Paramaribo is nu volledig gedigitaliseerd

Marktmeester John Lecton: 'Medewerkers kunnen ons geen loer meer draaien'


Het betaalsysteem van de Centrale Markt is sinds twee weken volledig gedigitaliseerd. Hiermee is afgestapt van handmatig werken en kwitanties uitschrijven. Marktmeester John Lecton spreekt van een waterdicht systeem, waarmee moeilijk is te frauderen. 'Het werkt prachtig. Medewerkers kunnen ons geen loer meer draaien.'

Het systeem kan vergeleken worden met dat van de EBS (N.V. Energiebedrijven Suriname) en SWM (Surinaamsche Waterleiding Maatschappij), aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 15 november 2018. De betalingen worden rechtstreeks verricht, maar alle gegevens komen voor in de computer. Bij betaling krijgen de standhouders een betaalstrook. Het duplicaat blijft bij de marktleiding. Bij elke wekelijkse betaling moet de betaalstrook van de voorgaande week worden getoond.

De digitalisering is ingevoerd nadat gedurende negen maanden medewerkers van de afdeling Financiën van de Centrale Markt totaal Srd 860.000 blijken te hebben verduisterd door te knoeien met kwitanties. Drie medewerkers tegen wie onomstotelijk bewijs is zitten vast. Een vierde verdachte is in vrijheid gesteld.

De medewerkers maakten de bonnen valselijk op met fictieve namen en schreven op het duplicaat een lager bedrag dan op het origineel. Opvallend is dat bij de tweewekelijkse controle de fraude niet is ontdekt. Op een bepaald moment merkte de marktleiding wel dat de maandelijkse inkomsten met 50 procent waren gedaald, maar ze kon de fout niet vinden. Uiteindelijk werd de malversatie ontdekt door een oplettende medewerker die de administratie doet bij de Vreedzaammarkt.

Betrokkenen, die vallen onder het ministerie van Regionale Ontwikkeling, zijn op basis van de Personeelswet geschorst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten