woensdag 14 november 2018

Procureur-generaal in Colombia onderzoekt dood belangrijke getuige in Odebrecht corruptiezaak

Zoon Jorge Enrique Pizano sterft drie dagen later aan cyanidevergiftiging..

Pizano werkte als auditor voor de Ruta del Sol (Sun Route), een van Colombia's grootste infrastructuurprojecten


Het kantoor van de procureur-generaal in Colombia heeft een onderzoek geopend naar de dood van Jorge Enrique Pizano. Pizano was een belangrijke getuige in een onderzoek naar corruptie waarbij de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht betrokken was. Hij stierf donderdag 8 november 2018 aan wat forensische experts oorspronkelijk beschreven als een hartaanval.

Maar, onderzoekers werden achterdochtig toen de zoon van Pizano drie dagen later stierf aan vergiftiging nadat hij gedronken had van een fles bij zijn vader thuis. Alejandro Pizano was vanuit Barcelona, ​​waar hij als architect werkt, naar Colombia gereisd om de begrafenis van zijn vader bij te wonen. Toen hij in het ouderlijk huis ten noorden van de hoofdstad, Bogotá, nam hij een slok uit een fles water met smaak, dat op het bureau van zijn vader stond. Getuigen zeiden, dat hij onmiddellijk hevig ziek werd en stierf op weg naar het ziekenhuis. Artsen diagnosticeerden cyanidevergiftiging.

Zijn vergiftiging heeft ertoe geleid, dat onderzoekers de forensische tests die zijn uitgevoerd op het lichaam van zijn vader opnieuw onderzoeken. De mogelijkheid, dat de dood van Jorge Enrique Pizano misschien niet het gevolg was van een natuurlijke oorzaak heeft in Colombia tot opschudding geleid met veel speculaties over wie de ingenieur het zwijgen had willen opleggen.


Pizano werkte als auditor voor de Ruta del Sol, een van Colombia's grootste infrastructuurprojecten gericht op het aanleggen van wegen om het centrum van het land te verbinden met de Caribische kust. Het contract om een ​​groot deel van de 1.000 kilometer lange autosnelweg aan te leggen, werd toegekend aan de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht en zijn lokale partners. Maar, de concessie van Odebrecht werd geannuleerd in februari 2017 nadat bewijsmateriaal naar voren kwam waaruit blijkt, dat het bedrijf steekpenningen had betaald om het contract te krijgen.

Odebrecht vormt het middelpunt van een omvangrijk corruptieschandaal in Latijns-Amerika en heeft, als onderdeel van een schikkingsvoorstel met het Amerikaanse ministerie van Justitie, toegegeven steekpenningen te hebben betaald in 12 landen, waaronder Colombia. Aanklagers in Colombia schatten dat het bedrijf $ 27 miljoen heeft betaald om het contract voor het Ruta del Sol-project te sluiten. Pizano werd in 2010 ingehuurd als auditor en begon in 2013 een zaak inzake wat volgens hem verdachte betalingen waren van Odebrecht en Grupo Aval, Colombia's grootste bankgroep die ook betrokken was bij het Ruta del Sol-project.

In augustus overhandigde de heer Pizano het Colombiaanse nieuwsprogramma Noticias Uno een geheime geluidsopname waarvan hij zei, dat hij die in 2015 had gemaakt over de betalingen aan Néstor Humberto Martínez. De heer Martínez was op dat moment juridisch adviseur van Grupo Aval en is nu de procureur-generaal van Colombia. Noticias Uno zegt, dat Pizano vreesde dat er mensen acties tegen hem planden en dat hij de verslaggever de opname en andere documenten in bewaring gaf totdat hij veilig in een ander land was of voor publicatie in het geval van zijn overlijden.




Noticias Uno zond de audio zondagavond uit en het heeft telefoontjes voor de heer Martínez tot gevolg gehad om af te treden.


Martínez zei in een verklaring, dat Pizano hem destijds had verteld over onregelmatige betalingen, maar dat het niet duidelijk was dat die betalingen steekpenningen waren. Martínez zei ook, dat hij indertijd de zorgen van Pizano had doorgegeven aan bedrijfsfunctionarissen.

Grupo Aval heeft een verklaring vrijgegeven waarin het zegt, dat het 'onmiddellijk een interne audit had bevolen naar de vermoedens van Pizano' en dat het niet op de hoogte was van steekpenningen die vóór 21 december 2016 zijn betaald, toen Odebrecht de betalingen toegaf als onderdeel van de pleidooi overeenkomst.

(Suriname Mirror/BBC/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten