woensdag 14 november 2018

Zo'n 2.000 voormalige guerrillastrijders van de FARC, Colombia, zijn opnieuw bewapend

In 2016 gesloten vredesovereenkomst tussen FARC en regering wankelt

(Bron foto: Telepacifico)

Ongeveer 6.500 voormalige guerrillastrijders van de FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) hebben hun reïntegratie-kampen verlaten en ongeveer 2.000 mensen zijn opnieuw bewapend, volgens een bron die dicht bij het vredesproces van Colombia staat. Slechts 1.500 ex-FARC-guerrilla's van de 8.000 geregistreerde leden leefden volgens vredeswaarnemers van de Verenigde Naties begin 2017 in re-integratiekampen, en zijn er nog steeds, volgens het laatste rapport van de vredesmonitors.

Het is onzeker waar de overgebleven FARC-leden zijn, maar tussen 1.800 en 2.200 van de 14.000 leden van de FARC zijn herbewapend, vertelde een bron in de buurt van het proces woensdag 14 november 2018 tegen de nieuwswebsite Colombia Reports.

Meer dan 30 leiders zijn vermist, maar hebben mondeling hun inzet voor het vredesproces opnieuw bevestigd en beschuldigen de regering van het schenden van de overeenkomst.

Het massale vertrek en herbewapening volgden op chronisch falen van de staat om het vredesproces te faciliteren en de dreigementen van president Ivan Duque om de vredesovereenkomst van 2016 met de oudste guerrillagroep van het land te negeren. Bovendien hebben de nationale strijdkrachten niet de macht overgenomen over het voormalige FARC-territorium, dat leidde tot een machtsvacuüm, massale moord op sociale leiders en toenemende vrees voor gewelddadige represailles onder gedemobiliseerde leden van de FARC, die nu een politieke partij is.

De desertie van de FARC-leden kreeg een hoogtepunt nadat de controversiële aanklager van Colombia, Nestor Humberto Martinez, de arrestatie beval van een voormalige guerrilla-ideoloog op grond van ongefundeerde Amerikaanse beweringen dat hij samen zweerde in de handel in drugs. Oud-president Santos en de FARC hadden vier jaar nodig om te onderhandelen over een bilateraal staakt-het-vuren en de overgang van de FARC naar de politiek en het leven van burgers.

Het gewapende conflict tussen de FARC en de traditionele elite over de controle over de staat heeft niet alleen miljoenen slachtoffers achtergelaten, maar ook duizenden vermeende oorlogsmisdadigers en tienduizenden vermeende collaborateurs. Voormalige presidenten, top militaire commandanten, media moguls en duizenden in het bedrijfsleven konden worden gekoppeld aan het slachtofferschap van meer dan 8.5 miljoen mensen die het slachtoffer werden in de oorlog, die begon in 1964.

Onder leiding van oud-president Alvaro Uribe, die wordt onderzocht inzakeaanklachten in verband met oorlogsmisdaden, hebben traditionele conservatieve elites en extreemrechts met succes campagne gevoerd om een ​​eerste vredesovereenkomst te sluiten door middel van een referendum in oktober 2016.

Nadat de vredesovereenkomst was herzien en goedgekeurd door het Congres en het vredesproces in december 2016 begon, begon de overheid met het falen van enkele van de meest elementaire elementen van het demobilisatie-, ontwapening- en demobilisatieproces van de FARC. Uribe zette zijn verzet voort tegen de vredesovereenkomst, onderhandeld door voormalig president Juan Manuel Santos, en stelde junior-kandidaat Ivan Duque voor als 'zijn' kandidaat bij de verkiezingen van 2018.

Illegale economieën die lang gedijen in wetteloosheid, zoals drugshandelaren en landdieven, hebben met geweld hun belangen beschermd en zijn tegen het vredesproces.

De arrestatie van 'Jesus Santrich' en de verkiezingsoverwinning van Duque verzonken het guerrilla's vertrouwen in het vredesproces, en veel herbewapenden. Degenen die nog steeds in het vredesproces zitten, hebben hun reïntegratiekampen verlaten te midden van mislukte pogingen van de regering om hun reïntegratie in de samenleving te vergemakkelijken.

Het FARC-leiderschap, de linkse en gematigde sectoren, en de Verenigde Naties hebben Duque aangespoord om het proces uit te voeren en de gesprekken met de resterende ELN-guerrilla's (Ejército de Liberación Nacional) voort te zetten, maar met weinig effect. De regering verloor naar verluidt ook het contact met de AUC-(Autodefensas Unidas de Colombia) dissidentengroep AGC (Autodefensas Gaitanistas de Colombia), die vorig jaar aanbood zich over te geven aan Justitie.

(Suriname Mirror/Colombia Reports)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten